IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният бранш предлага допълнителни защити за потребителите на брокерски услуги

Порталите за обяви могат да добавят допълнителни функции за по-ясна информация, като например дали цената е с ДДС и дали квадратурата включва общите части

10:06 | 24.07.15 г.
Имотният бранш предлага допълнителни защити за потребителите на брокерски услуги

Лошите практики на пазара

Фирми и лица публикуват обяви за луксозно изглеждащи имоти, обявени на нереално ниски цени. Това е практика с цел некоректно привличане на клиенти, а и с цел трупане на линкове за оптимизиране на сайтовете на самите агенции, коментира Перфанова. Обикновено този трик се ползва от агенциите, които отдават жилища под наем, но се наблюдава тенденция и за прехвърляне към продажбите.

Има случаи и на откраднати оферти от частни лица, на публикуване на фалшиви снимки, снимки на съседни имоти, както и на невярно обявяване на районите и дори населените места, в които се намират обявените за продажба жилища.

Отчетени са и случаи, при които е посочена една цена, а в текста на самата обява има друга цена.

Добромир Ганев допълни, че често умишлено и недобросъвестно агенции намаляват цената без съгласието на собственика на жилището с цел нелоялно привличане на клиенти. Според него това започва да става масов процес и дава огромно предимство на рекламиращата компания на най-ниска цена.

Има случаи и на обявени за продажба жилищни имоти, които се оказват например гараж без статут на жилище, допълни Ганев.

Ексклузивните договори

В своеобразна лоша практика се превърнаха и договорите за ексклузивни права, които агенциите сключват с продавачите на имоти заради залагания от посредниците срок до продажба на имота, което не е добра практика, коментира Ганев.

Като цяло обаче ексклузивните договори дават по-големи възможности и на двете страни – и на потребителя на посредническата услуга, и на брокера, да си търсят правата при необходимост, защото се явяват доказателство за неосъществени ангажименти.

Посредническият договор е основание и за дело в арбитражния съд, стига страните да са заложили такава клауза в него, допълни Мария Григорова от Арбитражния съд в София при Сдружение „Правна помощ и медиация“.

Исковете на стойност до 25 хил. лева се решават до 2 месеца от Арбитража, а тези над 25 хил. лева – до 4 месеца, обясни Григорова. Решенията могат да се обжалват директно пред Върховния касационен съд.

Същевременно решението на Арбитража подлежи на изпълнение незабавно, независимо дали се обжалва, или не. Стремежът е обаче да се запазят максимално добрите търговски взаимоотношения между спорещите страни, заради което не е забранена комуникацията между тях и арбитрите.

В Арбитражния съд се прилага и електронно правосъдие, като страните получават достъп до всички документи по делото и могат да подават документация и онлайн, допълни Григорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още