IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо държавите мразят Uber

Практиката да се ограничава предлагането е възможна в реалността само и единствено при наличие на бариера на входа пред нови играчи

15:36 | 06.10.15 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавите мразят Uber и се опитват да попречат на компанията, ограничавайки, наказвайки или премахвайки я от пазара. Винаги и навсякъде.

Но защо този виден представител на т. нар. „споделена икономика” е трън в очите на френското, белгийското, българското и въобще концептуално на всяко правителство? С какво ги застрашава толкова много и така директно?

Първо, Uber e живото доказателство, че монополните цени  - в полза на предлагащия дадена стока/услуга, и в ущърб на потребителя ѝ -  могат да съществуват само и единствено благодарение на държавата. И, разбира се, на репресивния апарат, с който тя да налага тези монополни цени и печалби. 

Практиката да се ограничава предлагането, с което да се постига по-висока от възможната пазарна цена, водеща до монополи и картели, а оттам до по-високи цени и ниско качество, е възможна в реалността само и единствено при наличие на бариера на входа пред нови играчи.

Дали чрез лицензионни изисквания, административни разрешения и стандарти, държавата пречи на конкуренцията — обикновено с мотива, че я защитава,  създавайки отлична платформа за облагодетелстване на притежаващите властта и близките им играчи.

Свободните пазарни отношения се политизират, корупцията разцъфтява, а предприемачеството, качествените услуги и по-високият стандарт на гражданите  са захвърлени на бунището. С появата на Uber авторитетът на държавата и възможността да преразпределя пазарен дял административно намаляват, а важността и ролята ѝ в икономическия процес чувствително пострадват. 

Както и възможността да бъдат капитализирани от и в полза на частни бизнес интереси, търсещи монополните цени/печалби.

Второ, с иновативния си модел и модерната технология компанията застрашава идеологическата нужда от държавата в качеството ѝ на „защитник/пазител” на потребителя и оценител на качеството.

Система за оценка, рейтинг, досие и лични данни на шофьора, пряк контакт с него и пазарни изисквания към качеството и сигурността на автомобила — всичко това са неразривна част от бизнес модела на компанията и реализирането на човешкия ѝ и иновационен потенциал. А за да оцелее на пазара , където някой доброволно трябва да иска да плаща за услугите ѝ, самата тя има силен стимул да поддържа и развива тези положителни аспекти от дейността си.

Такъв тип конкуренция в атестацията вероятно тепърва ще засегне и много други услуги, за чието качество днес сме свикнали обикновено да се “грижи” държавата. 

Пияни таксиметраджии, грубо отношение, пладнешки обири и издевателства — човек ще каже, че няма такива проблеми с „регистрираните” като превозвачи играчи. Слава на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за защита на потребителите, на агенция „Автомобилна администрация” и другите грижовни агенции, бдящи над конкуренцията и добровуването на потребителя!

Трето - това е възможност за честно изкаран доход. А честно изкараните доходи по икономически (доброволен) път, за разлика от политическите такива (насилствените), намаляват полето за държавен рекет.

Освен това някак връщат самочувствието на изкаралия го, че може сам да предлага услуги и стоки, за които друг да си плаща доброволно, тоест да бъде част от разделението на труда и да живее достойно.

Къде отива нуждата от „социална държава”, която да се грижи за него или да му “намира” работа - с парите, иззети насилствено от всички останали… Отново удар по имиджа и нуждата от държава за сметка на естествените човешки стимули и ценности.

И още: от Uber заобикалят бюрократщината и намаляват легално данъчното си бреме, плащайки данъци като всяка друга фирма у нас, но в режима на софтуерна компания, каквато всъщност са, а не като транспортна, каквото се вменява, че трябва да бъде.

Де факто единствената нелоялна конкуренция на услугата е, че намира начин да „мине метър” спрямо данъчно-административното бреме, спестявайки на себе си и клиентите си политическата рента, която т. нар. “превозвачи” са принудени да снасят.

С малката подробност обаче, че това бреме не е създадено „случайно”, то е рационален феномен. Иначе вместо да спират Uber, щяха да облекчат административните пречки пред другите „легални” играчи…

Накрая, но не на последно място, Uber припомня на хората, че всичко смислено и качествено е създадено благодарение на техните собствени усилия, сътрудничество и размяна — мирно и доброволно. Че разделението на труда е полезно и е нужната рационална основа на обществото. Че хората в крайна сметка са изобретателни и добри, благодарение на което успешно намират начин да избегнат “услугите” на агресивния монополист в насилието  - държавата. Това може би е и най-големият грях на компанията, вероятно без дори тя да го съзнава.

Финал: забраната на Uber не е просто поредната перверзна и вредна интервенция от страна на държавата за сметка на всички нас. Нещо, с което за срам и позор, хората вече са привикнали.

Това е показателен и тежък удар срещу олицетворението на креативността, растежа, ефикасността и предприемчивите идеи на свободните хора. Със самото си съществуване тази компания поставя под въпрос сакралната полза от срамната „схема”, в която живеем всички ние, а именно - благоденствието на държавници, политици, чиновници и приближените им за чужда сметка. Схема , която е само и единствено във вреда на всеки от нас, оставащ вън от удобния пашкул на мрачното и опасно статукво, създадено и поддържано от и за държавата…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
"Ако си превозвач" - Е проблема е че шофьорите на Убер не са превозвачи и не отговарят на изискванията на законите касаещи платеният превоз на хора Кой им пречи на Убер да наемат хора отговарящи на закона ??? - НикойЗащо не го правят - Еми Защото явно си мислят че са по умни от всички останали дето работят отговаряйки на изискванията на на законите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 2
shipito
преди 8 години
Според КЗК ако си превозвач и сключваш договори за превоз с други ЕТ/ЕООД/ООД и т.н. като те ти плащат за ползване на името и радио станция, като договорите са с хора, които не са ти служители е ОК. Ако предоставяш софтуерна услуга, предоставяща връзка между собствениците на автомобили възможността да ги преотдават за известно време, значи е незаконно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Добра статия. Не съм ползвал Юбер, но ще ги тествам при първа нужда, щом толкова зор да ги забранят толкова бързо, значи нямат един аргумент против тях.... само виждам че не спазвали закона, ама кой закон не казвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 4
съни(тя)
преди 8 години
Може ли Кузман Илиев със същия ентусиазъм да напише мнението си за квотите на мляко в ЕС доскоро или за скорошната помощ от 500млн.Е за млекопроизводителите, особено в няколко страни в западната част на континента?Моля!Нека ползва и определението си "...забраната на Uber не е просто поредната перверзна и вредна интервенция от страна на държавата за сметка на всички нас." в контекста на това европейско решение.Иначе, дадохме пълна свобода на западните хипер вериги и унищожихме дребния ни бизнес в тази сфера. Тези дребни собственици сега може би, работят и чистят в тези хипер маркети...Да помислим и как да не плащаме, освен и ние осигуровки ...или масово да регистрираме офшорки....за да избегнем омразното данъчно бреме...Омразно е, да, но....е 10% ...Осигуровките...да му мисли НОИ и пенсионерите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 8 години
Не ми отговори какво перчи на Убер да предлагат в България прекрасните си услуги като спазват законите ???? Може би спазването на закона им пречи на бизнеса - Или може би религията не им позволява да плащат данъци и спазват закони?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 4
ivannikolov83
преди 8 години
Защо да е отделен въпрос. Ти предпочиташ регулация от държавата и психо-тест от поликлиниката пред регулация от частна фирма и интервю пред HR. Първата идея звучи за предпочитане, но резултатите са красноречиви. Убер е по добрата услуга. Правилата които съществуват са за да не позволяват на 25 годишни коли да взимат по 7лв/км от човек който ще ти счупи краката ако не му платиш. Тук държавата трябваше да разгледа бизнес модела на убер и да каже - "не можете да взимате повече от **лева на километър", "интервюто трябва да се извършва от квалифициран психолог", "трябва да изпращате данни за изплатените комисионни а ние ще следим дали шофьорите са ги декларирали" и да ги оставят да работят. Така създаваш конкуренция и така нещата вървят напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Само да уточня, въпросът с качеството на таксиметровите услуги е съвсем отделен и няма нищо общо със законността на Uber. Когато се казва, че Uber е незаконен и не отговаря на регулациите, отговора "ама бакшишите са гадни" е точно като "а вие защо биете ***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
ksarax
преди 8 години
Вида да поста ти показва и качеството на таксиметровите услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Гледам че си се регистрирал днес специално за да ми отговориш - Явно си навътре в нещата - Айде обясни ни какъв е пътят на парите от картата на клиента до сметката на шофьора - пътьом кой какви комисионни получава и какви данъци плаща и по какъв начин накрая шофьора плаща данъци и осигуровки как може да се проследи това.Също така ми кажи какъв документ получаваш от този шофьор при заплащането на услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Обяснявам просто 1) Добра или лоша, регулацията съществува и трябва да се спазва от всички. Това, че регулацията и закона не ти харесват, не ти дава право да не ги спазваш.Ако не ги спазваш, можеш да бъдеш осъден и наказан2) Относно данъците, със сигурност на шофьорите не се плащат осигуровки и не е ясно какви договори имат и дали изобщо имат ( а трябва пак според законодателството) Сега, дали успяват да скатаят ДДС и данък "печалба", респективно ДОД, това не мога да кажа, защото не е лесно да стане, но ако парите се превеждат в чужбина, като електронна покупка през Интернет, не бих се учудил ако е така. Там с ДДСто не е много ясно, тъй като се явява внос.Иначе и аз се чудя защо се занимават с КЗК и незнам какво, като могат да ги подпукат за тези транфери на пари напред-назад по 100 начина, както шофьорите така и Uber
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още