IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Татяна Пунчева-Василева: ПИБ и ЧЕЗ отчетливо движат пазара в момента

Корпоративните новини са гарнирани с доза позитивни данни от отчетите на компаниите, коментира анализаторът

18:10 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новините около бъдещето на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и активите на ЧЕЗ в България са сред силите, които отчетливо движат пазара в момента. Финансовите резултатите за първото тримесечие пък гарнират „обяда“ с позитивни данни. Така Татяна Пунчева-Василева, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг, коментира пред Investor.bg отчетния сезон на БФБ – София.

„ПИБ явно изненада пазара с новината за наемането на консултант за стратегическите възможности пред банката. Според мен въпросът е не коя от трите изброени опции или комбинация от тях ще избере банката, а кога ще се случи това, ако въобще се случи“, обясни тя.

Резултатите на банката за първото тримесечие показват свиване на печалбата заради по-ниския нетен лихвен доход, но последното е по-скоро очаквано, коментира още тя. По думите й лихвените нива вече са стигнали доста ниски нива и мястото за допълнителни понижения вече е силно ограничено.

Интересното е, че при Централна кооперативна банка (ЦКБ) инерцията в нетния лихвен доход продължава и все още дърпа рентабилността нагоре, както се вижда от отчета на кредитора за първото тримесечие. Липсата на интересни корпоративни събития около ЦКБ обаче засега я оставят встрани от погледа на инвеститорите, допълва анализаторът.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Фокусът в момента е върху активите на ЧЕЗ в България, развръзката на чиято продажба тепърва предстои. Последните новини в медиите за наличието на седми кандидат за тях и то с висока цена без детайлен анализ държи инвеститорите нащрек, заяви Пунчева-Василева.

Що се отнася до корпоративния сезон, индустриалният сектор на БФБ продължава да генерира стабилни резултати. Това се вижда от финансовите отчети на „Софарма“, „Монбат“ и дружествата от групата на „Стара планина холд“. Позитивите около „Софарма“ вече доведоха до сериозна инерция в цената на акциите на компанията, но има място за още, особено ако Русия задържи позитивния тренд от началото на годината, не изключва главният анализатор на Елана Трейдинг.

По думите й особено впечатляващо е представянето на производителя на радиатори „Корадо“. „Преди малко повече от година компанията изглеждаше като нещо „твърде хубаво, за да е истина“. Резултатите обаче са показателни, като освен приходите и печалбата расте стремглаво. При растящ строителен сектор очаквам показателите на компанията да продължат да радват. Съответно пазарът реагира и още в петък цената на акциите на компанията се повиши значително“, обясни тя.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Според нея фондовете за имоти също показват фундамент според очакванията, съдейки по резултатите, които „Фонд за недвижими имоти България“ представи за първото тримесечие на 2017 г. Тя обаче не очаква големи изненади в консолидираните отчети за тримесечието.

„Като изненада бих определила евентуално забавяне в темповете на растеж на индустриалните компании, но за момента не виждам обосновка за него. Едно отпускане в разходната част би довело до по-слабо представяне по-отношение на рентабилността в средата на годината, но смятам, че и това ще се види на по-късен етап - по-скоро в края на годината и началото на следващата“, обясни Пунчева-Василева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още