IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корадо удвоява печалбата си през първото тримесечие на годината

Дружеството отчита и 73% ръст на продажбите на радиатори

15:17 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Корадо България</em></p>

Снимка: Корадо България

Българският производител на радиатори Корадо-България АД отчита двойно по-голяма печалба в размер на 1,35 млн. лв., скок на оборота със 71% и ръст на продажбите със 73% през първото тримесечие на годината.

„Резултатите са впечатляващи и потвърждават нашата убеденост в бъдещия потенциал на българското дружество“, коментира Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на Корадо Груп.

От компанията отбелязват, че финансовите резултати са постигнати на фона на постоянно покачване на цените на суровините на световните пазари. Цената на стоманата през първите три месеца от годината се увеличава приблизително с 35% на годишна база.

Между януари и март дружеството е произвело 110 416 броя панелни радиатори за водно отопление, което е с 34,7% повече в сравнение със същия период на 2016 г.

Произведените радиатори през първото тримесечие на 2017 г. и предходните 2015 г. и 2016 г

През първо тримесечие на 2017 г. Корадо отчита повишение на продажбите в размер на 73% спрямо година по-рано до 9,4 млн. лв. Основни търговски партньори продължават да са страните от европейския пазар. В държавите от ЕС продажбите скачат с 94%. На територията на България са продадени 3 067 броя радиатори, което е около 2,3% от общите продажби.

Към страни партньори от ЕС са реализирани 126 874 броя панелни и тръбни радиатори, а в държави извън Общността - 3 429 бр.
 
“Ние трябваше да тестваме производствения капацитет на Корадо - България чрез поемането от Корадо Груп на повече доставки. Компанията майка трябваше да инсталира нова информационна система, поради което производството в Чешка Требова се забави. Резултатите от по-голямото натоварване на българското дружество се оказаха впечатляващи и само потвърждават нашата убеденост в бъдещия потенциал на българското дружество. Още повече, че Корадо Груп постина трети по значимост резултат през първото тримесечие на тази година в цялата си история”, коментира Войтех Чамек.

По думите му ръстът в продажбите през тримесечието се дължи на добрата маркетингова стратегия на българското предприятие, на високото качество на продукцията, както и на започналото в края на миналата година производство на тръбни радиатори за баня благодарение на изградената нова високотехнологична поточна линия. С нея бе завършен един от етапите от инвестиционната програма на дружеството, която се предвижда да продължи и в бъдеще.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
“Заедно с компанията майка сега финализираме възможностите за бояджийски цех за Корадо България, което ще позволи бъдещо увеличаване на призводствения капацитет на предприятието. Това към момента е цел с много висок приоритет”, коментира от своя страна Иржи Ржезничек, директор на Корадо-България, по повод планираните бъдещи стъпки от инвестционната програма.

В зависимост от резултатите от проучването, което компанията извършва в момента, групата ще вземе решение за инвестиционното си развитие както в Чехия, така и в България.

Корадо-България отбелязва добри постижения и в представянето си на фондовата борса, където акциите на предприятието се търгуват на цена от 7,79 лева към днешна дата.

На 23 май на Общото събрание на Корадо-България почти 78% от печалбата – 2,283 млн. лева, ще бъде предложена на акционерите като дивидент. Това прави 0,26 лева на акция в сравнение с миналата година, когато дивидентът беше 0,18 лева на акция, което е ръст с 45%. 

Към 12:30 часа акциите на Корадо поскъпват с 4,5%. От началото на годината повишението е с 47,71%, а ръсът в цената за една година достига 94,98%. Пазарната капитализация на дружеството е 68,468 млн. лв. 

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още