IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Патриотите запазват данъците, дават заявка за пълен мандат

Политическите формации обещават гарантиран ръст на доходите, електронно здравеопазване и правосъдие и борба със сивата икономика до 2021 г.

13:40 | 13.04.17 г. 17
<p>
	Бойко Борисов (вдясно) и Валери Симеонов (вляво) подписват списъка с приоритети пред новата власт. Снимка: <em>ГЕРБ</em></p>

Бойко Борисов (вдясно) и Валери Симеонов (вляво) подписват списъка с приоритети пред новата власт. Снимка: ГЕРБ

Няма да има увеличаване на преките данъци, но няма да има и допълнителни данъчни облекчения в новия управленски мандат на ГЕРБ, в който партията ще си партнира с Обединените патриоти. Това е записано в списъка с приоритети на двете политически формации, договорен след седмица на преговори.

В документа от 21 страници, представен официално по-рано днес, са вписани мерки и задачи, които новосформираното правителство трябва да изпълни през следващите четири години.

Освен задържането на данъците във финансовата сфера е предвидена още интеграцията на страната в европейската финансова инфраструктура. „Единният банков съюз и еврозоната са единственият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии“, записали са политическите формации.

Със своите приоритети те гарантират, че валутният борд ще бъде "неприкосновен и безалтернативен".

Новото правителство ще предприеме решителни мерки за борба със сивата икономика и ще се стреми към балансиран бюджет чрез намаляване на дефицита до 2020 г. В документа е записано още, че „устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на нашето управление и то може да стане за сметка на ръста на икономиката“.

Така, след „системно провеждане на политики“ в рамките на този мандат минималната работна заплата се планира да се увеличи до 650 лева, а средната – до 1 500 лева. Ръстът на брутния вътрешен продукт за четирите години ще бъде в размер на 120 млрд. лева.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена още от 1 юли – до 180 лева, а от 1 окотмври – до 200 лева. Ще се преизчислят и пенсиите, отпуснати преди 2010 г.

По отношение на мерките за устойчив икономически растеж новата коалиция ще работи за намаляването на административната тежест и за развитието на капиталовия пазар. За развитието на селското стопанство ще се търсят нови схеми за държавна подкрепа, като се цели и максималното усвояване на европейските средства.

В приоритетите присъства и точка, която досега беше лансирана от БСП - за увеличаване на дела на българските храни в магазините, с което да бъдат защитени българските производители.

Новото правителство ще се опита да опрости документацията за кандидатстване по европейските програми, както и ще се подготви за дебата за бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2020 г. Плановете на Брюксел засега са европейските фондове да бъдат преустановени след тази година, защото би трябвало да са изпълнили своята задача – намаляване на различията в стандарта на живот в страните от ЕС.

Предвидени са още и мерки, които да гарантират продължаването на съдебната реформа и въвеждането на енергийно правосъдие до края на 2018 г. До края на следващата година трябва да бъдат изпълнени и всички препоръки на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, като така страната ще покаже „необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност“ и независимост на съдебната власт.

Като цяло новите технологии са залегнали в приоритетите на ГЕРБ и Патриотите – в областта на здравеопазването например ще бъде създадена обща информационна система, която да свърже здравното министерство, НЗОК, Националния осигурителен институт (НОИ), данъчната агенция и болниците, аптеките и общопрактикуващите лекари, т.е. отново се лансира идеята за въвеждане на електронно здравеопазване. Предлага се и постепенна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

По отношение на енергетиката експертите не са поставили нови цели – ще бъде продължена работата по местния добив и по пълната либерализация на електроенергийния и газовия пазар.

Като приоритет е вписана работата по удължаване на срока за експлоатация на двата блока в АЕЦ „Козлодуй“, както и ревизия на разходите на държавните дружества в енергетиката. Новият кабинет очаква и решението на ЕК за допустимостта на държавната помощ за AES Гълъбово и КонтурГлобал – двете американски централи в Маришкия басейн.

В транспорта се залага на модернизацията на жп линиите, доизграждането на магистралите "Хемус" и "Струма", както и строителството на магистрала, която да свърже Калотина и София. Пак се залага строителството на тунел под вр. Шипка, сред приеоритетите е и разширението на столичното метро. 

В програмата са маркирани още и мерки в областта на образованието, отбраната и туризма. Не става ясно обаче откъде ще дойде финансирането по голяма част от предвидените проекти.

Целия текст на управленската програма можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
не вярвам да изкарат пълен мандат, максимум 2 години от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Тиквата никога досега не е довършвала нещо докрай. Като почнем от семейство, кмет, главен секретар, премиер1, премиер2 и т.н. до дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ей неоформения, стига с това БСП, ДПС и Атака.Кажи кой управляваше България през последните 8 години и какво направи Той по въпроса?Да поговорим за Русия, а? Искаш ли?П.С. Между другото си чакам отговорите..... там в оная тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
В програмата между редовете се чете, ще има още няколко стотици нови "програмни " милионери, а когато минималната заплата стане 650 лв, прагът на оцеляване ще бъде 1000 лв. Що за държава е България щом всички основни лостове за управление на стопанският /не финансов/ живот сигурност, образование, енергетика, транспорт, природни ресурси, култура , са в ръцете на задгранични корпурации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 7 години
за 2017 прогнозата е 92.395 млрд - а според Боце в края на мандата му щял да е 120 млрд . Което е номинален ръст от 28 млрд или относителен 22 % , или 5,5 % на година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 7 години
няма независимост - от 97-*** се движим плътно по показателите на МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
При напускащи всяка година 30000, бъдещото правителство очаква ръст на икономиката близо 4-5%. Доста оптимистично. А и като се крадне от тук от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
Необразован
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСИЧКО В КЛИПЧЕТО Е ПО ВИНА И ГЛАВНА РОЛЯ НА МОСКВА !!??? ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ И ПОСЛУШКОВЦИ СА ТАМ НА КУПОНА!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
Необразован
преди 7 години
ЕВРОТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЛЕЗЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, НО СТАТУКВОТО ПАК ПОБЕДИ !?? И СЕГА ПАК НЯМА ЕВРО И НЯМА РАЗВИТИЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ШУТИН СИ НАЗНАЧАВА МНОГО ПОСЛУШНИ СЛУГИ, КРАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДА КРАДАТ ОСИГУРЕНО ОТ РУСИЯ !?? НЯМА КАК ЧУЖДА ДЪРЖАВА ДА ИМА 90% ОТ ЕНЕРГИЙНАТА ТИ СИСТЕМА, ТАЯ ПРОКУРАТУРА ЩО НЕ ТЪРСИ КОЙ И КАК ГО НАПРАВИ ТОВА??? ТОВА Е СЪЩО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА КОМУНИЗЪМА ./..... НЯМА ЛИ КОЙ ДА РАЗСЛЕДВА И ОСЪДИ, ФАМИЛИИТЕ СЪЗДАЛИ ТАЗИ УТОПИЯ !!! И ТАЗИ ИЗМАМА РУСКА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
Необразован
преди 7 години
САМОСТОЯТЕЛНА ПАРИЧНА ПОЛИТИКА ЛИ ???? 1997 ГОДИНА ТОЛКОВА ЛИ БЪРЗО Я ЗАБРАВИХТЕ, ДОКАТО МУЛТУГРУП СИ ПРАЗНУВАШЕ РОЖДЕНИЯ ДЕН .. И ИЗБИРАШЕ ГЛАВЕН МУЛТАК, КОЛКО СТАНА ХЛЯБА, ЗНАЕШ ЛИ ?!??? ТЕЗИ ПРАСЕТА ДЕТО СЕ ЯДАТ НА КУПОНА, ОТ КЪДЕ СА ПЛАТЕНИ !??? ТИЯ ХОРА ДЕТО ГЛЕДАТ ОТВЪН СА СЪЩИТЕ, НЯМАТ ПАРИ И СА БЕДНИ !!! ТОВА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ!?? ВЕДНАГА ЕВРОТО И ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ДОБРО ОБРАЗОВАНЕИ И ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, ЩОТО МНОГО ЗЛЕ, НЯМА ОБРАЗОВАНОСТ И КОЯТО ВОДИ ДО ТОВА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ !?? ПРЕЗ ЕНЕРГЕТИКА, ПРЕД БСП,ДПС, АТАКА И ПАТРИОТИТЕ !!! ВСИЧКИТЕ СЕ ФИНАНСИРАТ И ОТ РУСИЯ!?!?!? https://***.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUMИ СПОРЕД ТАКИВА КАТО ТЕБ ЕВРОТО Е ЗЛЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТАКА ЛИ ??? АМИ ТИЯ ЛИХВИ ОТ ПО 7% КОЙ ДА ГИ ПЛАЩА НА БАНКОВИЯ КАРТЕЛ В БЪЛГАРИЯ !??? В ЕС РАЗХОДИТЕ ЗА КРЕДИТ ДО 1 МЛН ЕВРО СА САМО 1.5% КОГА И КАК ИСКАТЕ ДА СЕ РАЗВИВАМЕ КАТО ГЛЕДАМЕ КЪМ РУСИЯ ??ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА ТАКИВА СЛУЧАЙ КАТО КТБ, АКО ЕЦБ БЕШЕ ТУК !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още