IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Обединените патриоти представиха обща управленска програма до 2021 г.

Постигнахме съгласие след взаимни компромиси, заяви бъдещият премиер Бойко Борисов

12:20 | 13.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: ГЕРБ</em></p>

Снимка: ГЕРБ

Програмата на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти беше представена днес в Народното събрание.

Управленската програма на следващото правителство, за което двете формации водят преговори в последните седмици, е от 21 страници, като това било символично, защото бъдещото правителство щяло да управлява до 2021 година.

Засега е ясно, че има разбирателство за пълен управленски мандат от 4 години.

“За министри ще се говори от понеделник нататък, към момента персонален състав не е обсъждан, първо искахме да подпишем документа, а след това ще търсим подходящите хора”, обясни бъдещият премиер Бойко Борисов, който лично води преговорите с Патриотите.

И Борисов, и съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов, признаха, че разговорите са били доста трудни, а крайният успех е дошъл след взаимни компромиси. Според Борисов обаче това е било изключително важно в името на стабилността на страната, защото по време на безвластие - без парламент и правителство, държавата се дестабилизира.

"Демокрацията е нещо свято, а най-доброто, което е измислила демокрацията това са изборите, на които народът да си каже думата. Ние върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван и така на изборите, които бяха честни и демократични, бяхме подредени в парламента. Бяхме заявили, че нашите партньори при евентуално такова развитие на изборите ще са Патриотите и Реформаторите и заради това ни беше лесно да определим с кого ще управляваме“, обясни Борисов.

Усилията и компромисите, които са направили и от ГЕРБ, и от Обединените Патриоти били заради общия принцип "България над всичко“.

"Ако ние не бяхме направили тези компромиси, БСП и Патриотите не могат да направят правителство, и ако ние не се бяхме разбрали, сега трябваше пак да отидем на избори, а при този мигрантски поток, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, в Сърбия и Унгария всеки ден протести и още месеци такова безвластие без парламент в парламентарна република, е дори рисково“, коментира бъдещият премиер.

Като един от тези рискове той посочи предложението на правосъдното министерство за въвеждане на уседналост за гласуване на избори, въпреки че беше оттеглено. "Започнаха и опити да се сменя законодателството и то така, както за ГЕРБ е неприемливо да оставим българите в чужбина без право на глас“, каза Борисов.

Валери Симеонов пък наблегна на факта, че бъдещото правителство ще изкара пълния си мандат от 4 години.
Общата стратегическа програма на бъдещето коалиционно управление на ГЕРБ и Обединените патриоти е записана в 21 страници, като една символика за това, че ние се обединяваме около общото си решение да организираме и проведем управлението на страната до 2021 година. "България 2017 – 2021“ може да се приеме условно програмата“, коментира той.

Симеонов призна, че след изборите в края на март не са останали много възможни комбинации за съставяне на кабинет.

"Съгласно решението на избирателите и независимо от различията, които сме имали, ние сме длъжни в името на интересите на България да постигнем обща програма и да реализираме общо управление, защото други варианти няма. Няма възможно сътрудничество с ДПС, нито с БСП и "Воля“ те са нереални, защото не може да се постигне мнозинство от 121 депутати, така че ние положихме усилия в името на България“, подчерта Симеонов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Няма да изпълнят и 30% от това което са обещали. Снощи четох пост на искрен, ще, ще, ще в името на България. Само за санирането прочетете- някакъв обясняваше че преди 2-3 години си санирали блока за 37лв на квадрат, но дебелото лили обяснява че било нормално да струва около 200. След като и изслушах обясненията в тази област , а е нормално да има и същите обяснения и в други области , съжалих че на времето не откраднах една картечница от БА и удри сега колкото може по здраво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още