IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Обединените патриоти сближиха позиции за пенсиите

Формациите са постигнали консенсус за политиките в секторите сигурност, енергетика, туризъм и спорт

17:42 | 10.04.17 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка</em><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">:</em><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ и Обединените патриоти са сближили позициите си за пенсиите. Това обяви пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов след поредните продължителни разговори за коалиционно управление, предава БТА.

“Въпросът е сериозен, преговаряме”, подчерта той и настоя да не бъде притискан за повече подробности по темата.
Симеонов не отговори дали това означава, че са склонни да отстъпят от първоначално заявените от тях 300 лева минимална пенсия, защото не искал да изпреварва резултатите от разговорите.

Утре предстои нова среща.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че до края на седмицата ще има параметри, които да могат да бъдат публично оповестени и да са в основата на стабилно четиригодишно управление с премиер Бойко Борисов.

“Днес вече говорихме по секторни политики, в четири области има пълен консенсус - сигурност, енергетика, туризъм и спорт”, отбеляза той.

Цветанов и Симеонов са категорични, че по време на разговорите не е ставало въпрос за министерски постове, защото първо трябвало да се приключи с програмата, а след това да се разговаря за структурата на кабинета и персоналния му състав. Това според него може да стане както до края на идната седмица, така и до края на месеца.

Цветан Цветанов уточни, че казусът с въвеждането на уседналост за парламентарни и президентски избори също не е обсъждан с Патриотите.

След срещата стана ясно също, че не е дебатирано кой ще е председател на 44-тото Народно събрание и дали той може и да не е от ГЕРБ, както и името на следващия български еврокомисар.

“Уверен съм, че в оставащите дни ще има резултати от преговорите, които ще могат да бъдат публично разгласени. Тези резултати ще бъдат основата за едно четиригодишно управление с министър-председател Бойко Борисов", обясни Цветан Цветанов. Коалиционното споразумение ще е общо, а не между ГЕРБ и всяка една от формациите в коалицията "Обединени патриоти"”, посочи Цветанов.

От думите му стана ясно, че във всеки един момент в преговорния процес може да се включи и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ. С него постоянно били съгласувани позициите, както и хода на разговорите.

Утре ще се състои среща на ГЕРБ и БСП по въпроси, свързани с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, а за сряда се очакват разговори по темата и с ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още