IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В България работят вятърни турбини с обща мощност от 687 MW

Като цяло в света са инсталирани вятърни паркове с обща мощност от 371 GW, сочи доклад

12:49 | 20.03.15 г. 3
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

През 2014 година в България са инсталирани нови вятърни централи с обща мощност от 10,1 мегавата (MW). Общият капацитет на страната към 2014 година вече достига 686,8 MW, показва годишният доклад на организацията EurObserv’E, чиято дейност се подкрепя от ГД „Енергетика“ към Европейската комисия.

Като цяло през миналата година в ЕС са изградени нови вятърни енергийни паркове с обща мощност от 12,4 гигавата (GW) и така в общността вече има 130,3 GW мощности, които произвеждат електричество от вятъра. От данните е видно, че към края на 2014 година по света са изградени общо 371 GW вятърни мощности, от които най-много са в Азия – 142 GW.

Статистиката на организацията показва още, че в Европа най-голям е капацитетът на Германия за производството на енергия от вятърни централи – в страната вече има изградени 40,4 GW мощности, като само през миналата година са добавени 6,1 GW. Без съмнение причината за толкова големия брой присъединени мощности е предвиденото ограничение на преференциите, които германското правителство отпуска за сектора. Те влязоха в сила през август 2014 година.

На второ място се нарежда Испания с вятърни паркове с мощност почти 23 GW. През миналата година в експлоатация обаче са въведени само 55 MW.

Инсталирани вятърни мощности в ЕС към 2014 година (в мегаватчаса)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Истината е, че има огромно противоречие в ценообразуването. Значи от една страна са едни ТЕЦ-ове, които горят гориво, плащат акцизи и (забележете !) са непрекъснато на разположение, а от друга - перките (които са много смислени) с безплатно "гориво" и не са постоянно на разположение - субсидирани. Това със субсидиите следва да се премахне изцяло, понеже изкривява пазара до неузнаваемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Всичко това е много хубаво, но защо трябва да има гарантирани изкупни цени за години напред? ВЕИтата можеха да свалят крайните цени, а вместо това ги вдигнаха и създадоха гигантски дефицити в системата. Иначе още 2013 г., ако не се лъжа, достигнахме целите за 2020 от 16% ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 9 години
247 теравата общо производство от мощности за 130 гигавата прави по 1 900 мегават часа на инсталиран мегават. В България парковете в Добруджа правят средно по 2 500 мегаватчаса на инсталиран мегават. Тоест нашата Добруджа е подходяща за строителство, защото има ефективност с 25% над средната в Европа, значи цената на тока пада и под 100 евро. Отделно, че в Добруджа се строи лесно, не е като да катериш перки по върхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още