IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не каза Oxfam за неравенството

Светът забогатява и неравенствата се свиват, твърди Петър Ганев от ИПИ

09:32 | 01.02.15 г. 6
Какво не каза Oxfam за неравенството

Медиите по света бяха взривени от новината, че най-богатият 1% от населението скоро ще притежава повече богатство от всички останали хора по земята (другите 99% от населението). Широко цитираният доклад на Oxfam обаче трябва да бъде внимателно прочетен, за да се вникне по-надълбоко от извеждането на големи заглавия за неравенствата, твърди Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Общото настроение в медиите беше сякаш пропастта между бедни и богати бързо се разширява, скоро елитът (топ 1%) ще има повече от всички останали (99%) и за всичко това е виновен капитализмът. Какво казват обаче данните?

На първо място, дори и използвайки доклада на Oxfam за отправна точка, е видно, че така представената картина не се променя чувствително през последните 15 години, като динамиката в рамките на няколко процентни пункта е предизвикана от кризата. В годините преди кризата делът в богатството на топ 1% спада до 44% (2008 г.), след което се покачва до 48% през 2013-2014 г.

Това всъщност потвърждава вече познати наблюдения - кризата донесе огромна загуба на заетост и тежестта бе понесена от средната класа. По-интересното е, че дори и отчитайки ефекта на кризата, преди 15 г. най-богатите 1% са притежавали повече от общото богатство, отколкото днес. Шокиращата новина от днес всъщност е стара новина отпреди поне 15 години.

На какви данни обаче се базира докладът на Oxfam? Интересно е, че в случая дори не говорим за богатство като разпределение на доходи, а за т. нар. нетно богатство. Използваните данни са на Credit Suisse и представляват оценка на активите минус дълговете - "Global Wealth Databook". Макар и интересна, тази оценка крие доста рискове.
Най-просто казано, тя прави така, че бедните се озовават в богатите страни, тъй като там хората имат големи дългове.

Беден китайски фермер с много нисък доход и почти никаква собственост, но без дългове може да се окаже по-богат от някой млад доктор в САЩ, който има много висок доход, но без значителна собственост и все още със сериозен студентски дълг.

Самите автори на доклада на Credit Suisse признават, че именно поради поемането на големи дългове хората с отрицателно нетно богатство са всъщност в богатите страни. Според тази методология почти няма китаец в най-бедните 10 процента.

Всичко това не означава, че неравенствата по света не са големи, но все пак е важно да разграничаваме реалностите от чисто кампанийните публикации. Наскоро бе публикувана друга графика за разпределението на доходите в света през последните 200 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
77
преди 9 години
Темата е много сериозна и пълна с манипулации...Скоро попаднах на един сайт с който всъщност се изчислява индивидуалното богатство или бедност ииии... замалко да им клъвна на въдицата с манипулациите. Много изкусно го правят. Евала.Та започнах да смятам и анализирам ...Ето линк към разсъжденията миhttp://investoracademy.blogspot.com/2015/01/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Винаги го е имал този 1% и бедните. Тези по средата винаги го отнасяме. 1% използва бедните за да контролира средната класа. Срещу някой лев те са готови да им свършат мръсната работа. Не ме разбирайте погрешно. Има бедни които са станали бедни поради нещастен случай. Но има и бедни защото ги мързи (те са готови за някой лев). Има много богати които са постигнали тяхното богатство с много труд, последователност и гениални идеи. Другите богати имат наследство, използват други за користни цели, имат дадената им привилегия да се разпореждат с природните богатства, използват репресивният апарат на държавата. Нямам никакви симпатии към вторите бедняци и богаташи. Те са *** за обществото. Случващото се сега може и да е потвърждение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Темата е много удобна за спекулации и от двата лагера (на бедните или на богатите). Става въпрос за друго.Чрез глобализацията (макар и бавно) водят целия развит свят към едни определени стандарти на живот и потребление.За да има устойчиво развитие днес, заради размера на световното население, трябва да има и овладяно и предсказуемо (регулируемо) потребление.Оттам идва и моята увереност в частност относно ситуацията в Гърция и изхода от нея. Както обичам да казвам началник кухня повече няма да позволява гръцките безобразия не само на гърците ами и на която и да било друга нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
citizen_bg
преди 9 години
Коментар? Ха, остана и да четем и да коментираме глупостите на *** от ИПИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още