IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в битка срещу опитите за нови световни данъчни правила

Според мениджърите на големите компании проектът BEPS представлява заплаха за търговията на световно ниво

13:38 | 16.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от най-големите европейски компании – петролният гигант Shell, предупреди, че нарастващото напрежение вследствие на планираната инициатива срещу избягването на корпоративни данъци представлява заплаха за световната търговия, съобщава The Financial Times (FT).

Саймън Хенри, главният финансов мениджър на Royal Dutch Shell, призова политическите лидери да предприемат спешни мерки, за да се избегне раздробяването на световните данъчни правила, което би довело до несигурност и двойно данъчно облагане на бизнеса.

Опасенията са, че различни правителства, включително тези на Китай, Бразилия и Индия, все по-често ще предприемат едностранни действия, ако е на лице „слаб компромис“ по ключови елементи от международните усилия за пренаписване на световните данъчни правила.

Инициативата, целяща да реши проблема с „изкуственото намаляване на данъчната основа и прехвърляне на печалби(Base Erosion and Profit Shifting – BEPS), трябва да излезе с резултати преди септември. Тя ще бъде представена два месеца по-късно на лидерите на Г20, които предоставиха мандат на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за съставянето на новите правила в отговор на обществения протест срещу избягването на данъци.

Коментарите на Хенри са поредната изява на бизнес лидерите, които се опитват да се намесят, тъй като последната фаза на инициативата BEPS бързо наближава. Хенри, който е председател на работната група на Европейската кръгла маса на индустриалците, заяви, че другите европейски компании имат сходни виждания.

BIAC, лобистка група, представляваща бизнесите пред ОИСР, заяви през миналата седмица, че „не се взимат под внимание сериозни бизнес опасения“. Тя призова за намаляване на обхвата на мерките, за да се избегнат прекалено широки предложения, които страните да прилагат по различен начин.

Проучванията показват, че бизнесите се готвят за по-голямо въздействие от мерките на BEPS отколкото при стартирането на инициативата. Според Хенри някои сектори ще бъдат засегнати по-силно, като при Shell, например, въздействието върху ефективната му данъчна ставка вероятно ще бъде от няколко процентни пункта.

През април Обединеното кралство представи „данък за пренасочване на печалби“, с който се опитва да спре компаниите да пренасочват печалбата си към данъчни убежища. Според Хенри това е „стъпка назад“, която подкопава зачитането на ангажимента на Острова към многостранността.

През миналата седмица Дейв Кемп, старши политически съветник в PwC и бивш председател на данъчната комисия към Камарата на представителите на САЩ, също разкритикува данъка върху пренасочените печалби. Той заяви, че опасността от „световен данъчен хаос“ вероятно значително се е увеличил в резултат на едностранните мерки.

През миналата седмица водещи американки политици предупредиха американското министерство на финансите да не взима решения, които биха довели до „допълнителна тежест върху американските компании“. Орин Хатч, председател на финансовата комисия на Сената, и Пол Раян, настоящият председател на данъчната комисия към Камарата на представителите, заявиха, че са обезпокоени от няколко аспекта на проекта BEPS, включително новите изисквания за отчитане по страни.

Според Хенри продължителното участие и негласната подкрепа за BEPS на САЩ е много важна макар да се смята, че Конгресът не би бил склонен да се присъедини към многостранен механизъм.

Хенри изрази опасения и по новата инициатива на Брюксел да преразгледа изцяло рамката за корпоративни данъци на ЕС, заявявайки, че има опасност от смесване на потенциално конфликтни разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още