IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до финансиране ще е основната разменна монета за ESG стандартите

Все по-значима става ролята на банките в процеса по декарбонизация и подобряване на устойчивостта

11:07 | 14.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

InvestorBG · ESG podcast. Епизод 5: Достъпът до финансиране ще е основната разменна монета за ESG стандартите

Достъпът до финансиране ще е основната разменна монета при затягането на ESG изискванията към бизнеса.

Затягането на условията за финансиране за компании, които не изпълняват ESG стратегии и които не подобряват своята устойчивост, е логично и заради позицията на банките. Те също започват да събират такава информация, за да докладват по собствените си ESG стратегии.

Около това мнение се обединиха Стефан Иванов, директор "Стратегически, кредитен и интегриран риск" в „УниКредит Булбанк“, и Савин Дянков, директор „Капиталови пазари и финансови консултантски услуги“ в „Прайсуотърхаус Купърс“, които участваха в новия епизод на ESG подкаста на Investor.bg. Подкастът се излъчва с подкрепата на „УниКредит Булбанк“.  

Савин Дянков коментира в отговор на въпрос, че в момента рамката за докладване е доброволна и олекотена. Предстои обаче по-сериозно събиране и докладване на информация, както и одитиране, посочи той.

Натискът първоначално ще е по-силен върху големите компании, допълни Стефан Иванов. Целта на европейските власти е не толкова да въведат рязко някакви отчетни стандарти, а постепенно да започне изграждане на стратегия от метрики и структуриране на данните, допълни той.

Все по-значима става ролята на банките в процеса по декарбонизация и подобряване на устойчивостта, каза още Стефан Иванов. Компаниите вече трябва да анализират на входа и на изхода на своите вериги на доставки, да оценят по-пълно своето въздействие върху околната среда и въздействието на своите контрагенти и партньори, посочи той.

И двамата участници в петия епизод на подкаста коментираха, че ESG регулациите не трябва да се възприемат само като административно бреме и допълнителни разходи. Достъпът до финансиране е ключово предимство за компаниите, които изпълняват ESG стратегии, както и имиджовите ползи.

Савин Дянков подчерта, че всичко това излиза извън територията на Европейския съюз (ЕС) и дори малките компании трябва да полагат усилия в посока устойчивост, защото ако дадено дружество иска да работи в ЕС, то трябва да отчита своите ESG инициативи.

Има и сериозен пиар натиск, както и натиск от клиенти, които са все по-осъзнати за въздействието върху околната среда и общностите на бизнеса, допълниха и двамата.

Как компаниите да залагат своите цели, какви други предимства им дава приемането и изпълнението на ESG стратегия и как държавата може да подпомогне бизнеса в този преход – чуйте записа!

Останалите епизоди на ESG подкаста на Investor.bg можете да чуете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG подкаст виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pomberto
преди 3 месеца
Пълни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 3 месеца
поредната измама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още