IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При корпоративните ESG политики не може да има copy-paste

В бизнеса преписването рядко носи добри резултати, заяви доц. д-р Марина Стефанова от Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ 

17:30 | 19.10.23 г. 3

InvestorBG · ESG podcast. Епизод 1: При корпоративните ESG политики не може да има copy-paste

Първа стъпка в изготвянето на корпоративни ESG стратегии (Environmental, Social, Governance - екологични, социални и управленски практики - бел. ред.) е събирането на всички данни за компанията или организацията. След като сме направили това, преминаваме към процеса на оценка на съществените теми. Това заяви доц. д-р Марина Стефанова от Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ в първия епизод от ESG подкаста на Investor.bg, който се излъчва с подкрепата на УниКредит Булбанк.  

По думите ѝ в този случай приоритизацията е изключително лесна. Дружеството трябва да е наясно кои са неговите най-силни и съответно най-слаби звена. Предимствата трябва да се развиват много повече и съответно е също толкова важно да знаем къде е най-големият ни отрицателен отпечатък. Корпоративната и устойчива отговорност не може да бъде изцяло copy-paste. В бизнеса преписването рядко носи добри резултати, коментира Стефанова.

Тя отбеляза, че работата по ESG стратегията на дадена компания изисква сътрудничество между няколко отдела.

„Прилагането на един тип системна промяна на мисленето винаги е мултидисциплинарно. Първа стъпка е масовото образоване на вътрешните публики – на служителите. Необходимо е ограмотяване, в което да имаме достатъчно натрупани данни у хората, така че те да развият чувствителност“.

Експертът вижда възможност в прилагането на подобни политики за по-малките и средни компании. По нейни думи дори само съкращаването на веригата на доставки с цел по-доброто ѝ управление отваря ниша, в която те биха могли да заемат мястото на далечни партньори. „Там има много голяма възможност да се препозиционират“, смята Стефанова.

Татяна Терзийска, директор „Управление на сграден фонд, доставки, разходи и трети страни“ в УниКредит Булбанк, разказа за началото на трансформацията и успешните практики, които нейната компания е внедрила и разработва.

Сред добрите примери тя посочи замяната на контейнерите за събиране на отпадъци с такива за разделно събиране; подмяна на пластмасовите прибори с бамбукови; снабдяването на всички служители със стъклени бутилки за вода за лично ползване. „Могат да се предприемат много стъпки, които да са лесни за имплементиране“, изтъкна Терзийска.

Като по-сложни решения тя изреди подмяната на автопарка с хибридни автомобили и инсталирането на станции за зареждането им в София. От разговора стана ясно, че компанията има и нови интересни проекти – тече изпълнението на проект за монтиране на фотоволтаични панели на някои от покривите на централите, а дружеството разглежда и възможности за закупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници.

От своя страна, Стефанова коментира и новите стандарти за екологично, социално и корпоративно управление на Европейския съюз, които ще бъдат интегрирани от големите публични компании през 2024 г. – т.нар. Директива за нефинансово отчитане.

„Бизнесът работи в нова реалност… Това, че вече правилата важат за всички е само още една стъпка в еволюцията на този пазар“, посочи тя.

И добави, че подходът трябва да е двояк – компаниите трябва индивидуално да надграждат това, което вече правят по темата, но и да се съобразяват с външните регулации, така че със сигурност нещата да се случват по правилния начин.

Чуйте целия разговор в подкаста на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG подкаст виж още
Финанси виж още