IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG движението трябва да изясни, че зад него не стои идеология

Инвеститорите и бизнес лидерите трябва да докажат, че са водени от дългосрочните интереси на компаниите

19:32 | 25.06.23 г. 18
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Привържениците на по-екологично и социално отговорните модели на капитализма имат надмощие през последните години. В САЩ обаче те се сблъскаха със сериозна реакция: политици от червените (републикански – бел. прев.) щати се опитаха да включат в черен списък банки и мениджъри на активи, за които смятат, че бойкотират изкопаемите горива; марки, включително Bud Light и Target, са атакувани заради техния маркетинг към ЛГБТ+ потребители; а някои републикански кандидати направиха така наречената „война срещу събуждането“ централна в своите президентски кампании за изборите през 2024 г.

Въпросната реакция постави много компании и инвеститори в нежелана и понякога скъпа светлина на прожекторите, но постига по-малко, отколкото се надяваха нейните поддръжници. Мерките против ESG (съобразяването с екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.) бяха преустановени или смекчени в няколко ръководени от републиканците щати, а новосформираните инвестиционни фондове, игнориращи ESG, събраха незначителни суми. Междувременно ръстът на предложенията от консервативни акционери на тазгодишните общи събрания спихна, като позицията срещу ESG събра само 2,6 процента подкрепа, според доставчика на данни Sustainable Investments Institute (SII). Извън САЩ реакцията има още по-малко въздействие.

Въпреки това има признаци, че убеждението на мениджърите на активи, че социалното и екологично управление трябва да бъде част от техните мандати, е разколебано на фона на натиска отдясно, пише Financial Times в редакционен коментар. Анализът на SII за тазгодишния сезон на гласувания на общите събрания в САЩ установи, че по-малко от една четвърт от акционерите подкрепят резолюции, призоваващи за повече действия по отношение на климатичните промени или правата на човека, което е рязко намаление спрямо 2022 г. Слабата подкрепа за екологичните резолюции на събранията на ExxonMobil и Chevron вероятно е свързана и със скока на акциите на енергийните компании, след като Русия нахлу в Украйна.

Част от това може би отразява твърденията на големите инвеститори, че твърде много предложения от акционерите активисти са прекалено тесни. Но сдържаността на мениджърите на активи относно подобни предложения рискува да подхрани обществения скептицизъм относно тяхната екологична и социална реторика.

Предстоят съществени дебати относно търговската, практическата и моралната роля, която бизнесът и финансите трябва да играят при справянето с екологичните и обществените предизвикателства. Но тъй като и привържениците на ESG, и неговите противници претърпяха неуспехи, е време да започнем да мислим как да изтласкаме тези дебати встрани от политическото противопоставяне по оста ляво-дясно.

Бизнес лидерите, изкушени да предприемат „зелено снишаване“ - надявайки се да избегнат спорните въпроси - трябва вместо това да излязат с по-уверени аргументи, ако вярват, че основните принципи на капитализма на заинтересованите страни и ESG инвестирането са просто добър бизнес. Разходите за предизвикани от климата смущения, непокорни служители или скандали във веригата за доставки са реални. Работата за намаляване на подобни рискове, като същевременно се отговаря на исканията за реакция от страна на бизнеса, не е ляв дневен ред.

Самото ESG инвестиране си остава порочно универсално, опитващо се да обхване твърде много проблеми в един продаваем акроним; има аргумент за разчленяването му на отделни елементи. Успехът, който неговите опоненти постигнаха, изтъквайки неговите противоречия и лицемерия, трябва да насърчи поддръжниците му да помислят как то се оказа толкова уязвимо за атаки. Той също така трябва да ги подтикне да се фокусират отново върху основните отговорности, които компаниите имат към своите служители, планетата и хората, които притежават акциите им.

Правенето на това по начин, който признава недостатъците на ESG и търси допирни точки между неговите критици отляво и отдясно, все още може да спаси жизненоважния дебат за мястото на бизнеса в света извън крайностите на американските партизански битки. Но вярващите в по-чисти, по-справедливи и по-устойчиви форми на капитализъм трябва да направят повече, за да докажат, че са водени от дългосрочните интереси на своите компании, а не от идеология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: zelka007 ... *** = npuмитиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... капсулка на дъното на океана от знания , омазана отвътре с фейкчета , на хора които се надсмиват на *** като теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
Ето https://idealsboard.com/esg-compliance/ Among the ESG issues that this criterion tackles are racial diversity, LGBT equality... Encourage staff gender equity Support LGBTQIA+ rights...Ensure corporate board diversity въобще основната му идея е насилствено пробутване на лъгъбътъ и WOKE по всякакъв начин във всяка компания. Ако искаш да отговаряш на ESG критериите. Които ще са основно изискване за да функционираш. Ок, сега може да се "заобиколят", а догодина? А след 5 години? Строят затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: cyclop по конктерен въпрос... как рабираш че една компания е Esg compliant ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: cyclop ае пак с конкретика и без алабализми... това нещо го имплементираме в нашия софтуер и никой още незнае как да го направи, но с удоволствие бих те изслущал да ме осветлиш с твоите знания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
До: khao как е възможно за всичко да имаш категорично мнение от позиция на "интелигентен", а за нищо да не си се поинтересувал какво е, как работи и накъде води?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: cyclop към моюента е врата у полето, която може да е заобиколиш както си искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: cyclop нищо не мога да кажа, към момента е една измислица в начална фаза която не е ясно как работи и как ще мери колко зелен си.... чакай да видим кво ще измъдрят накрая, най вероятно ще има няколко доработки... но е далеч от идеология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
До: khao късо съединение ли правиш? Говорим за ЕSG, конкретно какъв мощен инструмент за насилствено пробутване на вредна идеология е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: cyclop кое да призная?.. дай с конкретика, стига с тия алабализми? ако говориш за глобалното затопляне причинено от човека, няма как да го отрека при положение че е подкрепено оъ толкова железни научни данни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още