IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще е логистиката в ESG ерата?

Индустрията върви към използването на всеки джаул енергия по най-ефективен начин – по-дълги камиони, захранвани с електричество и водород, твърди Веселин Стоянов

20:26 | 09.01.23 г.

Въпреки голямото поскъпване в цената на основното гориво през 2022 г., логистичният сектор в България успя бързо да се адаптира, като отново заложи на подобряването на ефективността като основна стратегия. Очакванията са за балансирана 2023 г., след като част от мрачните прогнози за януари не се сбъдват, а вътрешните и международни клиенти са заложили ръст в поръчките. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Стоянов, управител на логистичната компания Transpress.

"Най-голямото предизвикателство са ефективността и подготовката за новата ESG ера, начинът по който трябва да опазим околната среда и тежките регулации, които ще влязат след няколко години. Основно се фокусираме как да пестим енергия и ресурси", посочи предприемачът.

Той смята, че тепърва ще се изготви добър начин за справедливо измерване на текущия въглероден отпечатък на индустрията. Стоянов сподели, че в Transpress за това вече се използват климатични системи на автомобилите, системи за ангажиране на водачите и решения за намаляване на "празни обеми и празни километри".

"В европейската логистика има над 30% празен обем – първата и най-важна стъпка, която трябва да се направи, е да се оптимизират тези 30%", коментира управителят на Transpress.

Той уточни, че Transpress използва стандартизираната система на мрежата от над 430 точки в Европа, в която участва, като оптимизира товаренето и маршрутите за доставка, и залага на цялостното ангажиране на екипа си с намаленото използване на ресурси.

В подготовка за новите европейски ограничения за автопарка компанията е инвестирала над 16 млн. лева в разширяване на възможностите за товарене и за внедряването на електрически автомобили за доставки в града.

„В извънградския транспорт се очакват регулации, за да може да се пуснат до 50% по-големи камиони, което ще намали въглеродния отпечатък и ще реши част от проблема с недостига на шофьори. Има и решения за поетапното включване на употребата на водород като гориво за дългите дестинации и новия стандарт Евро 7“, съобщи Веселин Стоянов и потвърди, че индустрията върви към използването на всеки джаул енергия по най-ефективен начин.

По думите му за момента няма масово предлагане на товарни автомобили на водород, но очакванията са това да се случи след 2025 г. „Въвеждането им ще бъде заедно с европейските партньори, като ще трябва да се развие и цялостна мрежа за доставки и зареждане с водород“, обясни Стоянов, който очаква това да стане много рязко и много бързо да навлезе цялостно в Европа.

Според него водородът ще дойде като част от промяната.

Защо страната ни губи конкурентоспособност след като не е приета в Шенген? Ще се превърне ли България в хъб за международните транспортни компании с високото ниво на транспортната услуга? Може ли железопътният транспорт да има по-голям ефект в превозите? Повече за предизвикателствата и плановете на транспортния бизнес през 2023 г. може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още