IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на анализи спедиторите не бързат със зелените инвестиции

Увеличението на цените в транспорта няма да бъде преустановено скоро, каза Момчил Антов

20:12 | 20.12.22 г. 2

Кризата във веригата на доставки по време на пандемията даде старт на много проекти и ускори други, най-вече в дигитализацията на транспорта. Секторът продължава да реорганизира вътршените си бизнес процеси, за да бъде по-гъвкав, но не трябва да има "розови" очаквания за 2023 г., особено що се отнася до промените покрай Зелената сделка.

Това каза доц. Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Спедиторските компании категорично не са готови за зеления преход, каза Антов.

"Разясненията на държавата какво е зелен преход, зелена икономика, зелен транспорт липсват. В България като че ли няма достатъчно квалифициран експерт, който да излезе и да обясни на потребителите и бизнеса какво представлява този зелен пакет. Всички знаем основната концепция, но кое как ще бъде имплементирано, какви ще са задълженията и отговорностите на всяка една от страните е оставено всеки да гадае и интерпретира сам. От разговори с колеги съм напълно убеден, че ние тотално не знаем за какво става дума", каза събеседникът.

По думите му бизнесът не рискува да прави инвестиции само за да се окаже по-късно, че те са били насочени в грешна посока. Има добри европейски практики, но те не могат да бъдат директно имплементирани в България, а липсата на законодателство прави процеса още по-труден, каза Антов.

"Бизнесът е в етап на изчакване или на някаква самоинициатива с риск това нещо да се окаже, че е направено по неправилния или по по-скъпия начин", отбеляза гостът.

Момчил Антов коментира и влиянието на по-високите цени на горивата върху сектора. По думите му това е оскъпило транспорта, а на 1 януари 2023 г. предстои ново увеличение на тол таксите. „Всички тези увеличения ще се калкулират в крайната цена и ще бъдат прехвърлени на потребителите, а голяма част от спедиторите и превозвачите вече предоговарят сключени преди време договори за увеличение на цените“, каза гостът.

Спорд анализ на сдружението транспортът допринася с 1-2% от общата инфлация за годината. Увеличението на цените няма да бъде преустановено скоро, каза Антов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още