IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото на Белия дом за отчитане на ESG факторите е разумен риск мениджмънт

То позволява на пенсионните фондове да вземат предвид устойчивостта при своите инвестиции

18:08 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вето на американския президент върху законодателство на Конгреса е голям момент. Очаква се Джо Байдън да наложи първото вето в своето президентство, за да запази правилото на Белия дом, позволяващо на управителите на пенсионните фондове на частни компании да включват ESG (екологични, социални и управленски – бел. прев.) фактори в своите инвестиционни решения. Очаквайте остри критики от противниците на ESG, че Байдън налага капитализма на “пробуждането“ (привидно оказване на подкрепа за прогресивни каузи, но без да се постига реална промяна, бел. ред.). Но правилото само позволява, а не принуждава мениджърите да вземат под внимание ESG - и президентът защитава разумните инвестиционни принципи, пише Financial Times в редакционен коментар.

Битката за инвестиционното правило е емблематична за по-широката реакция срещу ESG инвестирането. Републиканци и други противници обвиняват, че прилагането на ESG принципите може да ерозира пенсионните спестявания. Те казват, че фонд мениджърите могат да използват инвестициите за насърчаване на либералния дневен ред. Джо Манчин, един от двамата сенатори от Демократическата партия, които застанаха на страната на републиканците в противопоставянето срещу правилото, каза, че то „приоритизира политиката пред възвръщаемостта“.

Регламентът се превърна в игра на пинг-понг. Администрацията на Тръмп през 2020 г. направи по-трудно за пенсионните планове да отчитат изрично фактори като климатичните рискове. Администрацията на Байдън замени това правило с такова, което улеснява пътя на фонд мениджърите да вземат предвид ESG фактори, които могат да повлияят на инвестиционното представяне. Републиканските законодатели използваха правото на преразглеждане от Конгреса, за да отменят правилото на Белия дом.

Федералното противопоставяне идва в момент, когато много управлявани от републиканците щати изтеглят пари от големи мениджъри на активи, които подкрепят политиките за устойчиви инвестиции. Рон Десантис, губернаторът на Флорида, забрани на мениджърите на държавни фондове да вземат предвид ESG факторите при инвестициите си. В някои щати законите срещу ESG са мотивирани от твърдения, че мениджърите на активи дискриминират мощни местни индустрии, от нефт и газ до производители на въглища или огнестрелни оръжия.

ESG индустрията си има кусури. Липсват ясно дефинирани стандарти за измерване и представяне, отваряйки вратата за „зелено лустросване“ (представяне за зелени на инвестиции, които не са такива – бел. прев.) и други цинични практики. Принуждаването на фонд мениджърите да бъдат обвързани с ESG директивата би било погрешно. Правилото на Белия дом обаче не съдържа принуда. То просто позволява на мениджърите да вземат под внимание ESG съображения като част от разумна стратегия. И мениджърите на активи все повече осъзнават, че печеленето на най-добрата възвръщаемост и избягването на загубите означава да се вземат предвид всички рискове и външни фактори, свързани с всяка инвестиция. Стойността на компанията може да бъде повлияна не само от финансовите резултати.

Компаниите са подложени на натиск от части от обществото да приемат политики, благоприятстващи климата, да преследват положителни социални цели и да насърчават разнообразието и включването към колектива на работното място. Те са изправени пред постоянен контрол от социални медии, активисти и прокси групи. Но вече има предпазни мерки срещу мениджърите на пенсионни планове, които използват ESG като прикритие за преследване на политически програми. Законодателството, което е в основата на новото правило, изрично изисква доверените лица да действат разумно и в съответствие с финансовите интереси на участниците в пенсионния план.

Ветото на Байдън ще гарантира, че пенсионните планове на компаниите могат да вземат предвид ESG. Управляваните от републиканците щати все още ще имат правото да забраняват на публичните пенсионни фондове да правят това. Но те трябва да внимават как упражняват тази власт. Фискален надзорен орган в щата Индиана през февруари изчисли, че предложен щатски закон, ограничаващ използването от фонд мениджърите на устойчиви инвестиционни фактори, би могъл да намали възвръщаемостта на публичната пенсионна система с 6,7 милиарда долара за едно десетилетие. Блокирането на някои инвестиционни съображения не само означава намеса на пазара от вида, на който републиканците отдавна твърдят, че се противопоставят, но и може да доведе до обратното на това, което се цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още