IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под половината от най-големите компании отчитат социалните и управленските си политики

В някои ключови области, свързани с устойчивостта, е необходим по-бърз напредък, препоръчват от KPMG след анализ на докладите на 5800 компании от 58 държави

15:44 | 03.11.22 г.
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Необходим е по-голям напредък в ключови области на устойчивостта и ESG (екологични, социални и управленски фактори) на компаниите, защото все още има разминаване между неотложността на справянето с изменението на климата, социалната справедливост и „трудните резултати“, представени от бизнеса. Това са изводите от проучване на KPMG за 2022 г. с анализ на докладите за устойчиво развитие и ESG на 5800 компании в 58 държави.

Изследването е публикувано за първи път през 1993 г., като докладите за устойчивост на KPMG се изготвят на всеки две години, съобщиха от KPMG България. Тазгодишното проучване е 12-ото издание на KPMG и най-обширното до момента, което предлага задълбочена „карта с отчети“ за състоянието на отчитането на устойчивостта през 2022 г.

Според последните заключения на KPMG докладите за устойчивост се увеличават значително, като 79% от водещите компании вече представят своите резултати като отговор на климатичната криза и по-широки социални проблеми.

Има забележими подобрения в компаниите, които отчитат цели за намаляване на въглеродните емисии, но действията остават твърде бавни в ключови свързани области, като по-малко от половината компании в момента признават загубата на биологично разнообразие като риск.

Сред хилядите анализирани доклади по-малко от половината от най-големите компании в света предоставят отчети за „социалните“ и „управленски“ компоненти на ESG.

Последните резултати разкриват, че отчитането на устойчивостта нараства стабилно. От 250-те най-големи компании в света – известни като G250 – почти всички предоставят някаква форма на доклад за устойчиво развитие, като 96% от тази група докладват по въпроси, свързани с устойчивостта или ESG.

Наблюдава се стабилно и последователно нарастване на докладите от т.нар. N100 (100-те най-добри компании във всяка анализирана държава или юрисдикция). От KPMG припомнят, че преди десет години около две трети от групата компании N100 предоставиха доклади за устойчивост. Този дял сега е 79%.

Климатът продължава да доминира

Последните констатации разкриват, че бизнесът все повече осъзнава, че има роля в подпомагането на постигането на климатичните цели, като впечатляващите 71% от N100 и 80% от G250 определят цели за намаляване на въглеродните емисии. Повечето компании признават, че трябва да намалят собствените си емисии, за да постигнат въглеродните си цели, вместо да разчитат единствено на въглеродни кредити.

Почти се е удвоил броят на компаниите, които представят доклади във връзка с насоките на Работната група за финансово оповестяване, свързано с климата (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, „TCFD“).

Докладът обаче разкрива и някои ключови области, в които е необходим по-бърз напредък. Само 64% от компаниите от G250 официално признават, че изменението на климата е риск за техния бизнес, а по-малко от половината компании в момента признават загубата на биоразнообразие като риск.

Устойчивост през призмата на ESG

Тазгодишният доклад на KPMG отчита някои допълнителни предизвикателства, пред които са изправени големите световни компании при отчитането на ESG. Сред хилядите анализирани доклади, по-малко от половината от най-големите компании в света предоставят доклади за „социални“ компоненти (напр. модерно робство; мултикултурност, приобщаване и справедливост; ангажираност на общността; и трудови проблеми), въпреки нарастващото осъзнаване на връзката между климатичната криза и социалното неравенство.

В същото време по-малко от половината компании са оповестили своите рискове, свързани с управлението (напр. подкупи и борба с корупцията, антиконкурентно поведение или дарения за политически организации). Освен това, само една трета от компаниите от N100 имат специален член в своя ръководен екип, който отговаря за устойчивостта, и по-малко от една четвърт от тези компании свързват устойчивото развитие с възнаграждението на своите бизнес лидери. Оповестяванията на ESG продължават да са предимно описателни, вместо да се публикуват количествени или финансови данни относно въздействията. Около три четвърти от отчетните компании обаче оповестяват съществени теми.

 „Миналата година учени от IPCC предупредиха, че светът е под „червен код“ за глобално затопляне, предизвикано от човека. То беше последвано от редица ангажименти от политически лидери на COP26 (Конференцията на ООН за изменението в климата през 2021 г.). Докато вървим към COP27, сега са необходими незабавни действия за предотвратяване на човешки и екологични трагедии във все по-голям мащаб“, коментира Джон Маккала-Лийси, глобален ръководител на ESG на KPMG.

Според него регулациите за устойчивост с напътствия и насоки на компаниите ще стават все по-важни, за да се стимулира културната промяна. По думите му ще са необходими глобални стандарти от правителствата и колективни усилия от страна на големите компании в света да докладват за всички аспекти на ESG, като признават ясните връзки между околната среда и по-широките проблеми на социалното равенство.

Поглед към промяната

Има значителен ръст в отчитането на устойчивостта в три държави от 2020 г. насам: Исландия (+39 процентни пункта), Обединените арабски емирства (+22 процентни пункта) и Южна Корея (+22 процентни пункта), отчитат в KPMG.

Азиатско-тихоокеанският регион е лидер в докладите за устойчивост, като 89% от компании в този регион изготвят доклади за устойчивост. Следват Европа (82%), Северна и Южна Америка (74%) и Близкия изток и Африка (56%).

Тазгодишният доклад подчертава регионалните различия в съдържанието на докладите за устойчивост, които до голяма степен са водени от основни опасения и регулаторни различия. Докато Северна Америка (97%) и Западна Европа (85%) се открояват с най-високи общи нива на отчитане, Близкият изток (55%) и Азиатско-тихоокеанският регион (30%) се открояват по отношение на интегрираното отчитане. Междувременно Южна Америка (50%) отчита постижения по отчитане на биоразнообразието, а Африка се откроява по отношение на социалните и управленските доклади (съответно 51% и 49%).

Призив за действие

Новите изисквания на ESG стимулират различна гледна точка и набор от разговори в заседателните зали, като карат бизнес лидерите да разширят мисленето си и да гарантират, че отгоре-надолу те вземат стратегически решения, свързани с климата и ESG.

Очаква се натискът върху бизнеса да отчита нефинансови показатели да продължи да нараства с развитието на регулациите, коментират от KPMG. Като действат сега, компаниите могат да направят информиран избор, за да стимулират промяната, която е много необходима, за да бъдат добър корпоративен гражданин в днешния свят, убедени са в компанията, занимаваща се с корпоративно управление и финанси, данъчно планиране и посредническа дейност за намиране на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още