IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от банките в ЦИЕ вече имат ESG стратегия за финансиране на имоти

Най-бавно новите мерки в сектора се прилагат в България, Румъния и Сърбия, сочи проучване на KPMG

18:52 | 17.10.22 г.
Неспазването на изискванията на ESG критериите може да стане причина за отхвърляне на заем за бизнес имот. Снимка: Corinna Kern/Bloomberg
Неспазването на изискванията на ESG критериите може да стане причина за отхвърляне на заем за бизнес имот. Снимка: Corinna Kern/Bloomberg

Банките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) стават все по-фокусирани върху устойчиво (ESG) финансиране на бизнес имоти, две трети от анкетираните банки вече имат ESG стратегия за този сектор, като подобен брой банки оценяват заемите от гледна точка на устойчивостта. Това показва 13-то проучване Барометър на KPMG за финансирането на недвижими имоти, в което са се включили над 40 банки от десет страни от ЦИЕ.

Почти половината от участниците в проучването работят или вече предлагат специални, устойчиви финансови продукти, като някои банкери вече виждат отхвърляне на заеми поради неспазване на критериите на ESG.

Нарастващото значение на устойчивото финансиране е потвърдено от банкери от всички участващи страни, като внедряването на ново законодателство на ЕС (включително таксономия на ЕС) в стратегиите на компаниите-майки и след това на отделните банки е основният двигател зад тенденцията.

„Изискванията и стъпките, предприети от отделните централни банки, влизат в действие и това дали дадена страна е член на еврозоната и е под ръководството на ЕЦБ също има значителен ефект“, каза Павел Климент, съдружник, отговарящ за сектора на недвижимите имоти в KPMG Чехия.

Две трети от банките оценяват заемите от гледна точка на ESG

Над 68% от анкетираните банкери споделят, че тяхната организация вече е включила ESG критерии в оценката на заемите за недвижими имоти, като приблизително същият брой банкери споменават събиране на нови данни и въвеждане на свързано вътрешно отчитане и наблюдение. Според проучването най-бавно се прилагат новите мерки в сектора в България, Румъния и Сърбия.

65% от банкерите потвърждават, че  разполагат с цялостна банкова ESG стратегия за финансиране на недвижими имоти, като анкетираните  чешки, унгарски и полски банки са над тази средна стойност. В Хърватия и Румъния обаче  повече от половината от анкетираните  банки нямат ESG стратегия за сектора.

Допълнителните ESG услуги, предоставяни от банките, като консултации за субсидии или енергоспестяващи консултации също са много ограничени, с изключение на Чехия и Хърватия.

Външно сертифициране като ключов фактор

Над 75% от анкетираните банки, които вече имат въведени критерии за оценка на ESG, използват външни сертификати като BREEAM, LEED, WELL или GRESB за оценка на устойчивостта на сградите, като подобен брой банки използват свой собствен специален въпросник за ESG. Използват се и енергийни етикети, най-често в Хърватия и Чехия.

Като цяло анкетираните банки разчитат на повече от един инструмент, когато оценяват заемите от гледна точка на ESG и устойчивост.

Неспазването на изискванията на ESG критериите може да бъде причина за отхвърляне на заем като 7% от респондентите от банки със съществуващи вътрешни ESG критерии потвърждават, че са виждали такива случаи, докато други 26% са виждали заеми, отхвърлени поради неспазване на няколко различни условия, като ESG критериите са сред тях.

Ограничен опит с продукти, фокусирани върху устойчиво финансиране

Повече от половината анкетирани банкери потвърждават, че техните банки са създали или работят върху въвеждането на специални продукти, насочени към устойчиво финансиране, което им позволява да предлагат по-ниски лихвени маржове, по-дълъг падеж или по-ниска амортизация за проекти, които отговарят на критериите на ESG. Има обаче ограничен практически опит по отношение на действителното предоставяне на тези специални продукти.

„Повечето от анкетираните банкери в региона засега не планират да въвеждат подобни специални продукти. Изпълнението на ESG критериите обикновено се възприема като едно от ключовите условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да получите заем изобщо“, казва Павел Долак, координатор на проучването на KPMG.

Барометърът на KPMG относно финансирането на недвижими имоти е проучване, фокусирано върху банковото финансиране на проекти за бизнес недвижими имоти, което се провежда от KPMG вече 13 години. Тази година данните са събрани през юни и юли, като са участвали 41 банки от Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Сърбия, Хърватия, България, Румъния, Северна Македония и Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още