IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG – пътят за развитие на криптоиндустрията?

Именно заради важната роля, която ESG вече играе в света на финансите и разплащанията, е нужно криптоиндустрията да се превърне в надежден играч, става ясно от доклад на Paysafe

13:23 | 21.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години се наблюдава висок интерес към криптоиндустрията, което води до нуждата от повишаване на контрола от страна на регулаторите и политиците. В световен план, рекорден е броят потребители, които притежават криптовалути - 425 милиона през 2022 г., като пазарът се очаква да нарасне до близо 5 милиарда долара през 2030 г., пише Хартвиг Герхартингер, старши вицепрезидент и глобален директор регулации и връзки с институции на Paysafe, в материал, предоставен на Investor.bg.

В първото по рода си проучване „Зелено бъдеще: Как криптоиндустрията може да се възползва от ESG политиките“, публикуванo от платформата за разплащания Paysafe съвместно с международната правна кантора Clifford Chance, се разглеждат настоящите регулаторни изисквания за въвеждане на ESG (екология, социална дейност, управление, бел. ред.) в криптоиндустрията и ползите от това във Великобритания. Фокусът е върху ключовите методики, които биха подпомогнали прехода към нулеви емисии и потенциалните рискове, свързани с климатичните промени в глобален мащаб.  

Според доклада, в момента в света има повече от 22 хил. вида криптовалути в обращение, като криптоиндустрията среща все по-широко признание в обществен план.

С нарастването на интереса към криптовалутите се увеличават и изискванията и очакванията от различни заинтересовани страни. Добрата новина е, че отдавна е налице устойчиво дигитално финансиране, подкрепено от инвестиции в посока позитивно и измеримо въздействие върху околната среда и обществото, а не само финансов интерес. В този смисъл, финансовият сектор се стреми да интегрира ESG политики във всеки аспект.

Именно заради важната роля, която ESG вече играе в света на финансите и разплащанията, е нужно криптоиндустрията да се превърне в надежден играч. Освен регулирането, трябва да се приложат ESG стандарти във всички аспекти на предлаганите криптопродукти. Това са само част от насоките на доклада на Paysafe.

Наблюдава се и нарастваща нужда бизнесът да обмисли как да интегрира ESG в т.нар. метавселена, където компаниите и потребителите се очаква да прекарват продължително време, особено след пускането на Web 3.0 и свързаните с него технологии - виртуални светове и преживявания с добавена реалност.

На тази база от голямо значение е криптоиндустрията и метавселената да се приведат в съответствие със стандартите на ESG, и да се стремят да реализират амбициите си за нулеви емисии, устойчивост и социална отговорност.

Според доклада на Paysafe ESG трябва да залегне в основата на новите технологии и бъдещите финансови екосистеми. Това би спомогнало за едно по-добро сътрудничество между индустриите, по-реална оценка на инвеститорите, отговорно управление и социално приобщаване. Участието на правителствата и регулаторната подкрепа с ясни стандарти ще бъдат сред ключовите стъпки за развитие на ESG в криптоиндустрията.

За устойчивото развитие на метавселената, която се очаква да играе все по-голяма роля в обществото, въвеждането на ESG вече е по-скоро задължително, а не пожелателно, за да се наблегне на социалното приобщаване и отговорното управление, сочат данни от доклада.

Друго предписание в доклада е, освен бизнесът, регулаторните органи и институциите също методично да насърчават използване на ESG политики, за да се постигне по-добър диалог между всички заинтересовани страни.

За да бъде устойчива криптоиндустрията, сега е моментът да се действа с интеграция на ESG - когато е достигнат пик в комуникацията по темата и бизнесът, институциите и потребителите са готови за промяна. ESG във време на растяща глобална нестабилност би могло да бъде кръглата маса, на която всички интереси се срещат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
ве И
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още