IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се представя със 170% по-добре от пет водещи индекса през тримесечието

През периода януари-март възвръщаемостта на биткойна е била 69,4%, а средната за индексите е била 5,5%

13:35 | 07.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След бурната 2022 г. цената на биткойна се възстановява през 2023 г. като потенциално примамлива инвестиционна опция, изпреварвайки традиционните финансови продукти.

Според данни на платформата за криптоновини Finbold възвръщаемостта на инвестицията (ROI) в биткойн към първото тримесечие на 2023 г. е със 170,32% повече спрямо средната на пет водещи борсови индекса. През тримесечието възвръщаемостта на биткойна е била 69,4%, а средната за индексите е била 5,5%.

Сред измерителите NASDAQ Composite е бил с най-голяма възвръщаемост от 17,39%, следван от S&P 500 с 6,3%, а US Small Cap 2000 е трети с 2,51%. Показателят FTSE 100 е с възвръщаемост на инвестициите от 0,99%, нареждайки се четвърти преди индекса на сините чипове на Wall Street Dow Jones Industrial Average с 0,56%.

 

Банковата криза в подкрепа на биткойна

Впечатляващото представяне на токена през тази година може да се обясни с редица фактори, включително с последиците от проблемите на банковия сектор. На фона на хаоса в банковия сектор инвеститорите видяха в криптовалутите привлекателна алтернатива. Интересът на инвеститорите се подчертава и от значителните капиталови потоци към актива, посочват от Finbold.

Според привържениците на биткойна именно банковата криза е подчертала основите на актива като средство за защита на инвеститорите.

В същото време възвръщаемостта на биткойна през последните три месеца на 2023 г. подчертава откъсването на актива от водещите традиционни инвестиционни продукти.

Случаят на Nasdaq

И макар биткойнът да се представя по-добре от индексите, фондовият пазар също се оказа особено устойчив през първото тримесечие на 2023 г. въпреки банковата криза и икономическата несигурност. Nasdaq, който има силно присъствие на технологичния сектор, се отличава особено.

Неговото представяне е свързано с лихвените проценти, тъй като т. нар. акции на растежа, най-вече при технологиите, имат обратна връзка с траекторията на лихвените проценти. Това е в контраст с 2022 г., когато инвеститорите се обърнаха към по-сигурните инвестиции, за да се предпазят от растящите лихви, което доведе до трудна година и при технологиите.

Какво следва за биткойна?

Биткойнът очаква положителен април, който исторически е благоприятен месец за криптовалутата. Има вероятност активът да пребори прага си на съпротива от 30 хил. долара.

Инвеститорите се надяват, че монетата ще задържи ръстовете въпреки проблемите с американските регулатори на водещата криптоборса Binance. Това показва, че бъдещето на сектора не зависимо изцяло на една компания, което е окуражително за цялата индустрия, посочват от Finbold.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: nikiangelАбсолютно вярно. Една съвсем обикновена пирамида, разпространявана обаче със социални медии из целия свят и де що има шаран, желаещ бързо забогатяване без да работи, налапа куката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
nikiangel
преди 1 година
ПИ-РА-МИ-ДА!Най големия производител на микрочипове използвани в криптото (Nvidia) го каза преди 2-3 дни.Криптото не е донесло и никога няма да донесе нищо полезно за човечеството.Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още