IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът взе короната на най-добре представилия се актив през първото тримесечие

Криптовалутата води с голяма преднина пред втория Nasdaq 100

14:14 | 31.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Изненадващо бързото приключване на криптозимата за биткойна отново постави известната със своята волатилност монета начело на класацията за най-добре представящ се актив за първото тримесечие на годината и то с голяма преднина пред следващите.

С приблизително 70% ръст на цената биткойнът записва най-доброто си тримесечие от трите месеца до края на март на 2021 г., когато прибави към стойността си близо 103%, показват данни на Bloomberg. Тази цифра значително изпреварва повишението с 5,5% на широкия индекс S&P 500, 19% на технологичния Nasdaq 100 и 5,3% на борсово търгувания фонд iShares 20+ Year Treasury Bond ETF през първите три месеца на 2023 г.

Дългогодишните участници на пазара предупреждават, че волатилността е очаквана – и дори е част от привлекателността в относително младия клас активи. Биткойнът влезе в съзнанието на мейнстрийма със своя над 1000% годишен ръст на цената през 2017 г., но само за да запише 74% спад през следващата година – понижение, станало известно като криптозима. След това, след три поредни години на поскъпване, цената се срина отново с 64% миналата година на фона на серия от скандали и фалити в индустрията.

 

„За мнозина наблюдатели на криптопазара изобщо не е изненада“, казва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“, за тазгодишното рали. „Всички знаци сочеха силна ценова долна граница, започнала миналия ноември, и бе само въпрос на време преди или наратива за ликвидността да се промени (което стана в началото на януари), или по-дългосрочните инвеститори да видят възможност за съхранение на стойност (което изглежда също се случи)“, посочва тя.

Наблюдателите все още са разделени по отношение на това какво е предизвикало възстановяването на цената на биткойна. Монетата започна 2023 г., изпращайки втората си най-лоша година в историята. Според някои част от причината може да е именно възстановяването от лошото представяне. Още повече хора обаче сочат през последните седмици нейния произход като причина защо отново е търсен актив: на фона на сътресенията в световния банков сектор токенът може да служи като убежище, като се има предвид, че е независим от централните банки.

„Автоматичната реакция на повечето хора би била да кажат, че биткойнът ще се представи ужасно, защото пазарите са под натиск или са „опънати“, казва Петер ван Дуйеверт от Man Solutions. „Но ако се замислите за биткойн феновете – хората които обожават биткойна – те обичат идеята за нефиатна валута, нещо от типа на „извън долара“, „извън банковата система“, допълва той.

Матю Сайгел, ръководител на звеното за проучвания на дигитални активи на VanEck, е съгласен. „Биткойнът остана устойчив заради основателните фундаментални подобрения и своята уникална роля като подкрепящ актив в период на скептицизъм за банковите депозити и още спасителни програми на централните банки“, посочва той в интервю.

Но без значение кой е катализаторът, монетата в последно време бележи рали след рали. През последните три седмици, които приблизително покриват периода, в който банките в САЩ започнаха да изпитват стрес, има само 8 сесии от 22 със загуби и отчита 40% ръст в цената за периода.

Не само биткойнът – чиято стойност се движи около прага от 28 хил. долара – поскъпва през първото тримесечие. Цената на етера нараства с приблизително 50% до около 1800 долара.

Минути след 12 ч. българско време биткойнът поевтинява с 2,7% за денонощието до близо 27 805 долара, а етерът с 0,5% до близо 1791 долара.

Цената на биткойна от началото на годината. Графика: CoinDesk Цената на биткойна от началото на годината. Графика: CoinDesk

Със сигурност има някои компании, както и някои борсово търгувани фондове, които се стремят да увеличат възвръщаемостта, която се е представила по-добре от тази при биткойна през това тримесечие.

Акциите на производителя на чипове Nvidia Corp. поскъпнаха с 87% - повече от биткойна от началото на годината, както и някои криптонасочени ETF-и като Valkyrie Bitcoin Miners ETF, който прибави близо 100%. Продуктите с ливъридж обикновено се отличават също, като ETF-ите 1.5x Nvidia и Meta Platforms Inc. ETF прибавят по над 100% всеки от началото на годината.

Но сред шепата водещи класове активи биткойнът изпъква. Данните на Bloomberg показват, че при суровините захарта е с най-добри резултати от началото на годината с поскъпване от 22%. При облигациите международен индекс на обща възвръщаемост, обвързана с инфлацията, напредва с 4%, докато при измерителите на международни акции Laos Composite Index е нагоре с 44% до четвъртък.

Стефан Улет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial Inc., посочва, че „изглежда ралитата на биткойна произтичат от моменти от типа „най-тъмно е преди зазоряване“.

„След краха на SVB и последвалото затваряне на Signature наративът в началото на седмицата бе, че ще е труден период за криптовалутите“, каза той. „Всъщност тези събития разпалиха наратива за биткойна като алтернатива на банковите решения и всички криптовалути, включително биткойна, имаха някои фантастични положителни търговски дни, което бе неочаквано за мнозина“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Точно така, всеки ден пасквили във възхвала на шиткойн пирамидата. Даже в някои дни по 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Те от една година се опитат да срутят Бинанс ама не става. Регулациите ги подготвят като реципрочен отговор във връзка с масовото изтичането на капитал от Банките, поради което някои фалираха, а на други им предстои да фалират. Коня ако падне до 15к ще е добре да го отиграем още един път, че догодина му е халвинга и ще сме поне по 2 от сегашните нива. А теб те чакаме след 1 месец с нов коментар и нова прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
scott
преди 1 година
СЕГА, ДНЕС, В СРОК ДО 30 ДНИ ВИ КАЗВАМ: БИТИЯ КОН ШЕ Е ПОД 15 ХИЛКИ!БАМКИТЕ видеха в него страшент конкурент и то баш гат се крашват.............как така, те ше се крашват и ше имат алтернатива? Вече са му виделби сметката на измислено. Очаквайте скоро: регулация неква, дето ше го потопи. А най ми се струва, че ше сринат БИНАНС. Ти нас така, сега ние тебе иначе.БИТОЙНЪТ УМРЕ ГЕЗИ ДНИ. обявиха му война до пълен фалит. Ти си влагай парите там,у ама да не кажешщ пак: ми немаше кой да ме предупр ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още