IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да изпрати най-доброто си тримесечие от две години

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 5,7% за денонощието до почти 28 410 долара

17:21 | 29.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на годината цената на биткойна е поскъпнала със 72%, достигайки почти до 28,5 хил. долара в сряда, 29 март. Това прави ръстът през отиващото си тримесечие най-добрият от две години насам, показват данни на CoinDesk. В същото време пазарната капитализация на монетата достига 549 млрд. долара.

Монетата поднови изкачването си към ключовия праг от 30 хил. долара на фона на растящия апетит за риск на международните пазари и отслабващите притеснения за последиците от регулаторните неволи на най-голямата криптоборса в света Binance.

Минути след 16:30 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 5,7% за денонощието до почти 28 410 долара. Ръстовете обхващат и по-широкия пазар: етерът поскъпва с 4,2% до 1807 долара. В същото време повишението в цената на рипъла е 9,8%, а при карданото е 9,1%.

Само преди три месеца някои експерти прогнозираха спад на цената на биткойна до под 15 хил. долара още през това тримесечие, след като оценката на монетата изтри 76% спрямо рекордния ноември 2021 г., посочва CoinDesk. Възстановяването помогна на биткойна да изпревари етера, който се готви за повишение от 50% на стойността за периода януари-март. За сравнение – златото поскъпва със 7% за периода, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 15%.

Цената на биткойна от началото на годината. Графика: CoinDesk Цената на биткойна от началото на годината. Графика: CoinDesk

Цената на биткойна стигна 10-дневно дъно в понеделник, след като Binance Holdings Ltd. бе обвинена от американската Комисия по търговия със стокови фючърси (CFTC) в нарушаване на законите за търговия с деривати, посочва Bloomberg.

В позиция от Binance нарекоха делото на CFTC „неочаквано и разочароващо“. Борсата съобщи, че работи с регулатора от над две години и ще продължи да сътрудничи с властите в САЩ и навсякъде другаде по света.

На този фон индексът Crypto Fear & Greed Index, който измерва настоящите настроения на пазара, във вторник спадна до 59 пункта от близо 18-месечния си връх от 68 пункта преди седмица, показват данни на alternative.me. Показание над 50 пункта показват, че пазарът е на територията на „алчността“, а под 50 – на тази на „страха“. Индексът не е стигал 68 пункта от ноември 2021 г., когато цената на биткойна стигна рекордните близо 69 хил. долара.

И макар да има понижение на индекса спрямо миналата седмица, той остава в сектора на „алчността“, което говори, че инвеститорското настроение все още остава бичо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Това нещо се движи по толкова предсказуеми , приблизително четиригодишни цикли,че чак е срамота човек да не се възползва от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още