IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новограц: Криптопазарите „се усещат силни“ тази година

Неговата компания Galaxy Digital отчита нетна загуба за 2022 г. от 1 млрд. долара, става ясно от актуални данни

16:43 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Новограц. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Новограц. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на криптокомпанията за финансови услуги Galaxy Digital Holdings Ltd. Майкъл Новограц заяви, че криптопазарите „се усещат силни“ тази година заради умората на продавачите и облекчаването на ограниченията в Китай, като Хонконг затопля отношенията със сектора на дигиталните активи.

„Две неща движат широко криптовалутите тази година – всички продажби, които трябваше да бъдат направени, бяха направени“, заяви Новограц по време на конференцията за резултатите на Galaxy във вторник, цитиран от Bloomberg. Другият фактор е засилената активност от Азия, допълни той. „Китай вдигна регулаторния ботуш от вратовете на своите технологични компании и това включва и криптовалутите“, коментира той.

„Няма да ме изненада, ако сме значително по-нагоре (в цената, бел. ред.) три месеца, шест месеца, девет месеца по-късно“, заяви Новограц, но без да посочва конкретни стойности. По-рано обаче той прогнозира, че биткойнът може да се върне на равнище от 30 хил. долара до края на март. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в сряда се върна на равнище от над 28 хил. долара, като към 16:38 часа поскъпва с 5,5% за денонощието до 28 417 долара. От началото на годината цената ѝ нараства с около 60%, след като изтри 64% през 2022 г.

И макар търговията с криптовалута да е забранена в континенталната част на Китай, град Хонконг миналата година представи план за превръщането си в център за фирми за дигитални активи и т. нар. Web3. През последните месеци китайски банки директно се свързват с криптобизнеси, а регулаторите в Хонконг ще бъдат домакини на среща, която да помогне на криптофирмите с банкирането, съобщи по-рано Bloomberg News.

Всичко това е в контраст с регулаторния натиск върху криптоиндустрията в САЩ, където регулаторите предупредиха вече финансовите институции за завишения риск от развиването на бизнес с криптокомпаниите. „Не е добре за шансовете на Америка да поведе в тази индустрия. Това тласка хората в чужбина, така че ние отвръщаме на удара“, коментира Новограц.

Galaxy Digital, която предлага различни услуги, вариращи от търговия с криптовалута и управление на активи до добив на монети, заяви, че е повечето от нейните депозити са в „голяма базирани в САЩ банка“, но без да назовава името ѝ.

Компанията отчете загуба за четвъртото тримесечие на миналата година и заяви, че нейните ликвидни позиции остават незасегнати след последната криза в банковия сектор. Нетната загуба е в размер на 287,8 млн. долара спрямо нетна печалба от 521,3 млн. долара през същия период година по-рано. Загубата се дължи основно на нереализирани загуби по инвестиции от инвестиционното портфолио по време на спада на цените на криптовалутите през тримесечието до 31 декември, става ясно от данните на Galaxy. 

Базираната в Ню Йорк фирма очаква нетна печалба, която изключва ефектите от въздействието от компенсации, базирани на непаричен капитал, и оценка на инвестиционния портфейл, през първото тримесечие от оперативния си бизнес на фона на повишаването на цените от началото на годината. Galaxy е генерирала около 150 млн. долара приходи преди облагането с данъци от началото на годината до 24 март, става ясно от тримесечните данни.

За цялата 2022 г. Galaxy отчете нетна загуба от 1 млрд. долара спрямо нетна печалба от 1,7 млрд. долара през предходната година.

Компанията също така очаква разходите ѝ за одит и правни въпроси да останат завишени като регулирана публична компания в криптосектора. Също така става ясно, че подразделението за добив Galaxy Mining е удвоило капацитета си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още