IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад последното поскъпване на биткойна?

По-малко от три месеца след края на тежката за сектора 2022 г. биткойнът си връща магията

17:45 | 23.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

В началото на годината биткойнът бе в хватката на т. нар. криптозима – поразен след срива на криптоцените, фалитите и корпоративните скандали през 2022 г.

По-малко от три месеца по-късно биткойнът си върна магията. С ръст в цената от над 70% от началото на годината той изпреварва водещи класове активи, а в четвъртък се търгува близо до най-високото си равнище от девет месеца насам, пише Ройтерс в анализ.

Първата и най-голяма криптовалута е била в подобно състояние и преди, нейната 15-годишна история е изпълнена с драматични ценови повишения и също толкова главозамайващи спадове. Това, което задвижва ръстовете: лихвените проценти.

Пазарите очакват увеличението на разходите по кредитите на централните банки да е близо до своя пик и подобен сценарий ще даде тласък на по-рисковите активи като биткойна, прогнозират за Ройтерс шестима инвеститори и анализатори от сектора на криптовалутите и традиционните финанси.

„Макронаративът е номер едно“, коментира икономистът Ноел Ейксън, която следи криптопазара от седем години. „Биткойнът не е просто рисков актив, той може би е най-чувствителният към паричната ликвидност от всички рискови активи“, посочва тя.

Други фактори също са налице, от сътресенията в банковия сектор до все още живите надежди – макар и все още неосъществени – че биткойнът може да постигне широка употреба като средство за разплащане.

Биткойнът изпрати най-добрата си седмица от четири години в неделя и поскъпна с 45% само за 12 дни.

След като крахът на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank помогна за отключването на процеса по придобиване на 167-годишната банка Credit Suisse от конкурента UBS, твърденията, че биткойнът е актив, който до голяма степен е имунизиран от рисковете при традиционните финанси, набират инерция.

„По-скоро би било ограничено да твърдим, че биткойнът ще има успех, защото дадена банка се е провалила“, заяви Усман Ахмад от Zodia Markets и BC Technology Group. „Но увереността е почти ключов фактор – увереността в банковата система бе нарушена“, допълни той.

Основната потребителска база инвеститори на дребно стои в основата на ръстовете в цената на биткойна, посочват анализатори. Институционални инвеститори като пенсионни фондове, които досега избягваха нестабилния и предимно нерегулиран актив, вероятно ще останат скептични по отношение на дълготраен ренесанс за криптовалутата, става ясно от интервюта.

„Последната бича серия изглежда предимно подкрепена от индивидуални инвеститори – вариращи от такива на дребно до китове (големи и влиятелни единични инвеститори, бел. ред.) – като виждаме доказателства за институции, които напускат (пазара) по време на този подем“, коментира Джун Ян Чан, ръководител на звеното за проучвания на криптокомпанията CoinGecko.

И наистина криптоинвестиционните продукти, предпочитани от по-големите инвеститори, отчитат отлив от 113 млн. долара само миналата седмица, показват данни на мениджъра на дигитални активи CoinShares, откъдето обясняват случващото се с борба за ликвидност на фона на хаоса в банковия сектор.

Дежавю?

И в миналото драматичните движения в цената на биткойна са били тясно свързани с промени в паричната политика на международно равнище.

Докато стимулиращите мерки наводниха международната финансова система по време на пандемията от коронавирус, седящите си вкъщи инвеститори разпалиха шесткратно рали при биткойна между септември 2020 г. и април 2021 г.

Това, както и зараждащият се интерес към криптовалутите от по-големи инвеститори и компании, накара привържениците на дигиталните пари да се зарекат, че шансовете за тежък срив, исторически наблюдаван след биткойн ралита, са по-малки.

И все пак, след като ускоряващата се инфлация в края на 2021 г. принуди централните банки и правителства да ограничат стимулите, цената на биткойна се сви повече от наполовина от пика си от 69 хил. долара за само 75 дни, след като лихвите започнаха да се покачват.

През 2022 г. цената на биткойна потъна с над 65%, един от водещите токени претърпя крах, което на свой ред повлече крак и редица хедж фондове и криптокредитори затънаха. Секторът бе допълнително засегнат и от регулаторните главоболия в САЩ след фалита на криптоборсата FTX.

Тази тежка година бе ново подсещане за уязвимостта на биткойна от външни сътресения въпреки твърденията на неговите поддръжници, че е актив убежище във времена на икономически и политически стрес.

Разбира се, някои инвеститори казват, че развитието на специфичните характеристики на биткойна вече е в състояние да поддържа цената му. Ричард Галвин от криптофонда Digital Asset Capital Management, например, посочва софтуерните подобрения, които позволиха създаването на нов вид незаменяеми токени в системата на биткойна.

Но въпреки всичко за инвеститорите в традиционни активи съмненията остават.

„Не знам дали хората с валутите от старата школа си правят преоценка“, казва Стефан Гало, ръководител на звеното за валутни стратегии за Европа на BMO Capital Markets. „Все още се затрудняваме с биткойна по отношение на дефиницията на валута“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Нищо ново под слънцето.Случва се за четвърти път от създаването му насам по абсолютно предвидим цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още