IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издържа ли биткойнът стрес теста на банките?

Все още е прекалено рано да кажем, че биткойнът е доказал наратива, че е алтернатива при банкова криза, коментира анализатор

22:10 | 21.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Докато криза дебне традиционния свят на акции и облигации, биткойнът започна да изглежда като убежище.

Известната със своята волатилност криптовалута изглежда в добро здраве, точно когато банковите сривове тласкат пазара в ръцете на рецесията, пише Ройтерс в анализ.

Биткойнът поскъпва с 21% от началото на месеца, докато широкият индекс S&P 500 изтрива 1,4%, а златото поскъпва с 8%.

Засега криптовалутата охлади отношенията си с акциите и облигациите и се обърна към ралито на златото, изпълнявайки поне една част от мечтата на своя създател Сатоши Накамото – това, че биткойнът може да служи като убежище за страдащите инвеститори.

30-дневната корелация на биткойна със S&P 500 се сви до отрицателни 0,12 през последната седмица, като показател от 1 означава, че двата актива са в пълен синхрон. Седмично изменение при биткойна и S&P 500. Графика: Rеfinitiv Datastream/Ройтерс Седмично изменение при биткойна и S&P 500. Графика: Rеfinitiv Datastream/Ройтерс

Разпродажбата при банковите акции изтри милиарди долари пазарна капитализация и принуди американските регулатори да предприемат извънредни мерки. През последните няколко седмици фалираха Silicon Valley Bank и близката до криптосектора Silvergate, докато Credit Suisse бе на ръба на краха.

Завръщане към корените

Но нека не се отнасяме. Това все пак е биткойнът.

„Мечият аргумент би бил това, че този вид динамика е само временна и в крайна сметка ралито няма да се задържи“, коментира Стефан Олет, главен изпълнителен директор на платформата за инвестиране в дигитални активи FRNT Financial.

Тепърва предстои да стане ясно дали бичото настроение при биткойна ще се задържи, докато вниманието се насочва към срещата за паричната политика на Федералния резерв тази седмица, на която централната банка трябва да балансира внимателно между борбата с инфлацията и банковия стрес.

В допълнение към това изкушаващия ореол на криптовалутата не е свързан само със сигурността.

Внезапното покачване на цените принуди някои продавачи на късо да закрият позиции и да купят обратно монети. Данни на криптокомпанията Coinglass показват, че трейдъри са ликвидирали криптопозиции за 300 млн. долара в понеделник, като по-голямата част – 178,5 млн. долара – са къси позиции.

В момента биткойнът отговаря за почти 43% от общия криптопазар – най-големият му дял от юни, по данни на CoinMarketCaр. В същото време общата пазарна капитализация на целия криптопазар е нараснала с 23% до 1,1 млрд. долара от 10 март насам.

„Наблюдаваме завръщане към основните принципи на биткойна, тези за финансов актив, който е независим от непрозрачността и намесата на централизираната финансова система“, коментира Хенри Елдър, ръководител на звеното за децентрализирани финанси на мениджъра Wave Digital Assets.

Кризата при традиционните банки също подкрепи интереса към децентрализираните финанси, като общата стойност на монетите, свързани с такива платформи, се е увеличила до 49 млрд. долара от 43 млрд. долара през последната седмица, показва информация от DappRadar.

Биткойнът по време на банкова криза

Но не всички сектори на дигиталния свят са имунизирани от последиците на банковите проблеми. Стейбълкойн номер 2 – Circle USD или USDC, загуби паритета си с долара, след като разкри, че резервите му са съхранявани в Silicon Valley Bank.

И докато се разрастваха притесненията за това дали USDC ще може да задържи паритета си, пазарната капитализация на монетата се сви до 36,8 млрд. долара миналия петък от 43,8 млрд. долара седмица по-рано, въпреки че водещият стейбълкойн тетер прибави около 4 млрд. долара.

Според пазарни участници някои от изтеглените суми от USDC са били обратно инвестирани в биткойни, което допълнително е помогнало за ралито.

„Все още е прекалено рано да кажем, че биткойнът е доказал наратива, че е алтернатива при банкова криза“, предупреди Ед Хинди, главен инвестиционен директор на Tyr Capital.

Той обаче прибави: „На ралито, което в момента наблюдаваме при биткойна, ще се гледа като на момент, когато основната му функция като децентрализиран несуверенен актив е била подложена на стрес тест“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: evlogi нима сравняваш Марк Твен с крипто-пирамидите? Ае бъди сериозен или поне не обиждай човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
см,ърт.Инвестор, прекалявате с тези глупави цензури.Оня ден се оказа,че не мога да използвам и думата чу,гун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Слуховете за моята смърт са силно преувеличени, както казал Марк Твен през 1897 година в отговор на плъзналите слухове, че е на смъртен одър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
А дали биткойнът издържа стрес теста на политиците? Банките са продукт на политиците- можеш да си отвориш банка само ако си техен човек. Централните банки били независими, но не и от политиците- те назначават хората във тах. Фалита на FTX показа, че политиците са намесени и в криптото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
Създателят на биткойна, е искал, той да е алтернативна валута, а не средство за инвестиция. И мисля, че имате грешка в статията - "пазарна капитализация на целия криптопазар е нараснала с 23% до 1,1 млрд. долара" според мен е трилиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още