IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привържениците на биткойна гледат с надежда прага от 30 хил. долара

Кръглите числа са важни за инвеститорите от психологическа гледна точка

13:13 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на впечатляващото рали на биткойна през последните няколко дни заради хаоса в световната банкова система неговите защитници поглеждат към следващия важен крайъгълен камък за цената – прага от 30 хил. долара, пише Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна с около 25% от 8 март насам, когато се появиха първите признаци за проблеми със Silicon Valley Bank. От началото на месеца поскъпването е около 20% и цената достига близо 28 хил. долара – най-високата стойност от юни миналата година. За последно прага от 30 хил. долара бе достигнат отново през юни, по време на кризата с вече фалиралия кредитор Celsius.

Според някои наблюдатели успокоителна за някои инвеститори би била идеята, че биткойнът и другите дигитални активи са извън досега на регулаторите и  извън финансовата система, която по някои начини ги изолира от проблемите, засягащи по-широкия банков сектор.

Неговата привлекателност се крие в това, че няма нужда да се притеснявате от намеса на Фед, коментира Чък Къмело, президент и главен изпълнителен директор на Essex Financial Services. „Това не означава, че биткойнът няма редица други проблеми, за които средностатистическият човек не трябва да се притеснява“, допълва той и посочва, че не е изненадан от поскъпването на монетата в настоящата среда.

Три американски кредитора – Silicon Valley Bank, Silvergate Capital и Signature Bank – участват в сегашния епизод, като инвеститорите са нащрек за възможен друг засегнат, докато регулаторите се опитват да предотвратят по-нататъшни последици. Кризата на доверие се разпространи и до Европа, където през уикенда UBS се съгласи да купи Credit Suisse за над 3 млрд. долара в рамките на сделка, чийто посредник бе правителството. Според пазарните наблюдатели всичко това помага на ралито на биткойна.

„Пазарното настроение претърпя драматично преобръщане през последната седмица, подкрепено от продължаващата банкова криза, която засили първоначалната теза за криптовалутите сред инвеститорите“, посочват от Kaiko.

Според проучване на фирмата за криптоанализи търгуваните обеми криптовалута са достигнали най-високото си равнище от краха на FTX в края на миналата година насам. Търгуваните обеми криптовалута са достигнали най-високото си равнище от краха на FTX в края на миналата година насам. Графика: Kaiko/Bloomberg LP Търгуваните обеми криптовалута са достигнали най-високото си равнище от краха на FTX в края на миналата година насам. Графика: Kaiko/Bloomberg LP

Привържениците на биткойна посочват и някои от другите му характеристики като причина да не продават при настоящата среда, включително това, че може да се използва като убежище от инфлацията благодарение на ограниченото си снабдяване. Тази теза обаче бе поставена на изпитание през последните две години, когато разходите за живот се увеличиха драстично, а цената на монетата се сви с над 50%.

Независимо от причината, биткойнът – и други монети – поскъпват, като прагът от 30 хил. долара остава ключов за най-голямата криптовалута. Ако не друго, то кръглите числа са важни за инвеститорите от психологическа гледна точка. В интервю за Bloomberg News миналата година основателят на Three Arrows Capital посочи 30 хил. долара като точка на проблеми за фонда, след като цената на токена падна под това равнище.

Но благодарение на бързото поскъпване биткойнът се търгува на техническо равнище на свръхпокупка, отбелязва Мат Мали, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co. Това обаче може да усложни преминаването над тази точка.

„Биткойнът е актив, който в миналото се движи с потоците ликвидност. С тази криза Фед инжектира ликвидност миналата седмица, така че смятам, че движението има повече общо с добавената ликвидност, отколкото с това, че инвеститорите виждат биткойна като актив убежище“, коментира той. Според Мали на биткойна ще му е трудно да пробие над 30 хил. долара, след като тази криза се успокои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още