IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS придобива Credit Suisse и поема загуби до 5 млрд. франка

Сделката на стойност 3 млрд. франка включва и ликвидна помощ за 100 млрд. франка от Швейцарската централна банка

22:07 | 19.03.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS прие да купи конкурентната швейцарска банка Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,23 млрд. долара) в акции и да поеме загуби до 5 млрд. франка (5,4 млрд. долара) в сливане, замислено от швейцарските власти, за да предотвратят нови сътресения в световната банкова индустрия, предава Ройтерс.

Сделката включва ликвидна помощ от 100 млрд. франка (108 млрд. долара) за UBS и Credit Suisse от Швейцарската централна банка.

За да позволи на UBS да придобие Credit Suisse федералното правителство предоставя гаранция за загуби от максимум 9 млрд. швейцарски франка за ясно определена част от портфейла, съобщи правителството.

Тя ще бъде активирана, ако наистина настъпят загуби по този портфейл. В този случай UBS ще поеме първите 5 млрд. франка, федералното правителство – следващите 9 млрд. франка, а UBS – всички следващи загуби съобщи правителството.

Облигации на стойност около 16 млрд. франка на Credit Suisse ще станат нищожни, за да се гарантира, че частни инвеститори ще помогнат за поемането на разходите.

Швейцарският регулатор Finma съобщи, че е имало риск Credit Suisse да стане „неликвидна, дори ако беше останала платежоспособна, и беше необходимо властите да предприемат действия“.

167-годишната Credit Suisse беше най-голямото име, повлечено в пазарните сътресения, породени от колапса неотдавна на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank. Това наложи централната банка да ѝ предостави кредитна линия от 54 млрд. долара.

„С придобиването на Credit Suisse от UBS беше намерено решение за осигуряване на финансова стабилност и защита на швейцарската икономика в тази извънредна ситуация“, съобщи Швейцарската централна банка.

Властите се опитват да спасят Credit Suisse, една от най-големите в света, преди финансовите пазари да отворят в понеделник.

UBS и Credit Suisse са в групата на 30-те световни банки, считани за системно важни и затова наблюдавани внимателно от регулаторите. Фалит на Credit Suisse щеше да предизвика последици pа цялата финансова система.

Finma, която съобщи, че е одобрила придобиването, добави, че мерките напоследък за стабилизирането на Credit Suisse „не бяха достатъчни за възстановяването на доверието в банката и по-обхватни варианти също бяха анализирани“.

Съдбата на двете банки се различаваше значително през миналата година. UBS постигна печалба от 7,6 млрд. долара през 2022 г., а Credit Suisse загуби 7,9 млрд. долара. Акциите на Credit Suisse са поевтинели със 74% спрямо година по-рано, а тези на UBS почти не са променили стойността си.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс и президентът Колм Келер ще останат начело на комбинираната банка.

„Сделката засилва позицията на UBS като водеща универсална банка в Швейцария“, съобщи UBS.

Келер заяви, че ще свие подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse, но допълни, че все още е твърде рано да каже за потенциални съкращения на работни места.

Той допълни, че местният бизнес на Credit Suisse ще бъде запазен въпреки слуховете, че той може да бъде разделен заради опасения за конкуренцията.

Президентът на Credit Suisse Аксел Леман нарече сливането „най-добрият наличен вариант“.

Придобиването на Credit Suisse е историческо събитие за страната и световните финанси. Бившата Schweizerische Kreditanstalt е основана от индустриалеца Алфред Ешер през 1856 г., за да финансира изграждането на националната железопътна мрежа на планинската страна. Тя се превърна в глобален играч и символ на ролята на Швейцария като световен финансов център, но не успя да се адаптира към променящия се банков пейзаж след финансовата криза, пише Bloomberg.

UBS води корените си от 370 отделни институции и има над 160-годишна история, чиято кулминация е в сливането на Union Bank of Switzerland и Swiss Bank Corporation през 1998 г. След като излезе от държавна спасителна помощ по време на финансовата криза през 2008 г. UBS изгради репутация на една от най-големите банки в света, като обслужва хора с високо и ултрависоко богатство.

Докато Credit Suisse избегна спасителна помощ по време на финансовата криза, тя пострада през последните години от поредица скандали, промени в ръководството и съдебни дела. Клиентите изтеглиха активи за над 100 млрд. долара през последните три месеца миналата година заради притесненията за финансовата ѝ стабилност. Те продължиха да изтеглят средства дори след повишаването на капитала на банката с 4 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 1 година
е тука вече зелчо е прав. тая банка е глобявана много пъти за измама и за пране на пари. чудно, че и толко време се задържаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: doba... ами тази банка специално си има история , не е те така всичко "пробито" , прочети линкчето по-долу , когато имаш време , и можем да добавим и прането на кинти на Брендо ... що работещите на светло банки нямат проблеми в ЕСъто ?! ... https://***.theguardian.com/news/2022/feb/20/credit-suisse-secrets-leak-unmasks-criminals-fraudsters-corrupt-politicians
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети. Банките, включително централната банка са жертви на финансовата неправилност. Заради държавната грешка, винаги има срив на банка преди друг крах на банка. След това е с нов провал на банка и т. н.Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова систем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Голяма схема с тези загуби и кой ги поема :) Само да не катурнат и UBS :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: doba: UBS AG, не USB като в коментара по-долу. Типо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
doba
преди 1 година
Току-що слушах новините по радиото. USB изкупува CSuisse за $3.2млрд. Отделно централната банка на Швейцария отпуска $100млрд кредитна линия. Дай Боже да оправят нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Не очаквах проблеми на швейцарския фронт. Щом той е толкова... 'пробит', какво остава за другите. Лично мнение, не обвързвам ни*КОЙ с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 1 година
отлагане на падането на доминото. тея мерки звучат като да ремонтираш космически кораб с тиксо и тел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още