IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е приела да купи Credit Suisse за над 2 млрд. долара

Очаква се сделката да бъде обявена още тази вечер

19:40 | 19.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS е приела да купи Credit Suisse, след като е предложила над 2 млрд. долара, а швейцарските власти трябва да променят закони в страната, за да заобиколят гласуване от акционерите, тъй като бързат да обявят сделка преди понеделник, предава Financial Times.

Сделката изцяло в акции между двете най-големи банки в Швейцария се очаква да бъде обявена още в неделя вечерта и ще бъде на значително по-ниска цена спрямо цената на акциите на Credit Suisse при затварянето на търговията в петък, съобщават трима източници с пряка информация по въпроса.

UBS ще плати над 0,50 франка на акция в собствени акции спрямо офертата от 0,25 франка по-рано през деня. Офертата за около 1 млрд. долара беше отхвърлена от Credit Suisse. Но цената остава под тази при затварянето на търговията в петък от 1,86 франка.

Швейцарската национална банка е приела да предложи ликвидна линия от 100 млрд. долара на UBS в рамките на сделката, допълват двамата запознати източници.

UBS е приела също да смекчи клаузата за „значителна негативна промяна“, която ще обезсили сделката, ако кредитните спредове при дефолт нараснат, отбелязват източниците.

Клаузата за „значителна негативна промяна“ се прилага за периода между подписването и финализирането на сделката. Регулатори и банки работят за обявяване на сделката в неделя вечерта.

Но някои хора критикуваха плановете за заобикаляне на обичайните правила за корпоративно управление, за да се предотврати гласуване от акционери на UBS.

Контактите между двете банки са ограничени и условията са силно повлияни от Швейцарската национална банка и регулатора Finma, отбелязват източниците. Федералният резерв в САЩ е дал съгласието си за постигане на напредък по сделката, допълват те.

И двете страни водят преговори с регулаторите от сряда, когато Credit Suisse поиска от Швейцарската национална банка да предостави извънредна кредитна линия от 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара).

След като тя не успя да спре спада на цената на акциите ѝ и паникьосаните клиенти, които изтеглят парите си, централната банка се намеси, за да осигури сливане заради притеснения за жизнеността на втория по големина кредитор в страната.

Тегленето на депозити от Credit Suisse надхвърли 10 млрд. швейцарски франка на ден в края на миналата седмица. Клиентите са изтеглили 111 млрд. франка от групата в последните три месеца на тази година.

В събота вечер швейцарският кабинет се събра във финансовото министерство в Берн за поредица от презентации от представители на правителството, националната банка, пазарния регулатор Finma и представители на банковия сектор.

По-рано днес запознат с разговорите източник съобщи, че те се натъкват на значителни препятствия и че 10 хил. работни места може да бъдат закрити, ако двете банки се обединят. Швейцарската асоциация на банковите служители призова в неделя за незабавно създаване на работна група за справяне с риска за работните места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети. Банките, включително централната банка са жертви на финансовата неправилност. Заради държавната грешка, винаги има срив на банка преди друг крах на банка. След това е с нов провал на банка и т. н.Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова систем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още