IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските власти може да наложат загуби на притежатели на облигации на Credit Suisse

Две големи банки в Европа са притеснени от зараза в банковия сектор в Европа

19:04 | 19.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарските власти обмислят да наложат загуби на притежатели на облигации на Credit Suisse като част от спасяването на банката, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Ройтерс.

Но европейските регулатори са предпазливи към подобен ход заради опасения, че той може да се отрази на доверието на инвеститорите другаде във финансовия сектор в Европа, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Окончателно решение не е било взето и условията все още може да се променят, уточняват източниците.

Швейцарските власти искат придобиване на Credit Suisse от UBS преди отварянето на финансовите пазари в понеделник.

Въпреки перспективите за загуби някои инвеститори в облигации бяха насърчени в неделя от съобщение на FT, че UBS е предложила до 1 млрд. долара за придобиването на конкурента си, въпреки че няма гаранция за постигане на сделка с UBS.

Сделка на такава стойност означава, че акционерите на Credit Suisse ще получат малка част от цената на акциите ѝ спрямо края на търговията в петък.

Но тъй като облигациите стоят над акциите в скалата с приоритети за изплащане в процес на фалит, двама инвеститори заявиха, че е малко вероятно притежатели на облигации да поемат удар, ако акционерите получат нещо.

Облигациите на Credit Suisse се озоваха на потисната територия от или под 30 цента от долара тази седмица, тъй като инвеститорите са притеснени за стабилността на банката, дори след като Швейцарската национална банка предостави на кредитора извънреден заем от 54 млрд. долара.

Защитата на притежателите на облигации от загуби ще повиши доверието във финансовата индустрия, но сделка с UBS е само едно от възможните решения. Ако придобиването се провали, Швейцария обмисля да поеме пълен контрол или значителен дял от Credit Suisse, съобщи Bloomberg.

Междувременно двама високопоставени ръководители съобщиха пред Ройтерс, че най-малко две големи банки в Европа обмислят сценарии за възможно разпространение на заразата в банковия сектор в региона и искат Федералният резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) да се намесят с по-силни сигнали за подкрепа.

Последиците от кризата на доверие в Credit Suisse Group и фалитът на две американски банки може да продължи да въздейства на финансовата система следващата седмица, допълниха ръководителите.

Двете банки са провели собствени вътрешни обсъждания за това колко скоро ЕЦБ трябва да обмисли да подчертае устойчивостта на банките, по-специално техните капиталови и ликвидни позиции, съобщиха източниците.

Ключово внимание в тези вътрешни обсъждания е отделено на въпроса дали подобни заявления ще постигнат обратен ефект и ще всеят още по-голяма паника, ако бъдат направени твърде скоро.

Ръководителите отбелязват, че техните банки и секторът са добре капитализирани и ликвидностите са силни, но се опасяват, че кризата на доверие ще обхване повече кредитори.

Според един от ръководителите може да се наложи Федералният резерв първи да предприеме действия, тъй като фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank в САЩ предизвикаха опасенията в Европа.

ЕЦБ повиши с половин пункт основната си лихва, за да овладее инфлацията. Но тя подчерта, че наблюдава напрежението на пазара и ще реагира по необходимия начин, за да запази ценовата и финансовата стабилност в блока.

Като една от 30 глобални и със системно значение банки проблемите на Credit Suisse може да окажат въздействие върху цялата финансова система, заявиха ръководители на индустрията.

Макар че регулаторите искат разрешаване на кризата на доверие в Credit Suisse преди отварянето на пазарите в понеделник, един източник предупреди, че разговорите се натъкват на значителни препятствия и 10 хил. работни места може да бъдат съкратени, ако двете банки се обединят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още