IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как устойчивите фондове планират да правят пари през 2023 г.

Диверсификацията ще е ключова, а не стратегията от последното десетилетие за просто купуване на акции на растежа в очакване на поскъпване

17:13 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тази година нямаше много места, където инвеститорите да се скрият от разпродажбата на акции, като устойчивите фондове не са изключение. Индексът MSCI World, например, е надолу с 14 процента, а неговият ESG вариант (отчитащ екологичните, социалните и управленските фактори) е загубил 15 процента, пише зам.-редакторката Новини на Financial Times Алис Рос, автор на книгата „Инвестиране за спасяване на планетата“.

Един от малкото сектори, които се представиха добре в резултат на войната в Украйна – енергетиката – до голяма степен се избягва от фондовете за устойчивост. Ако не сте имали акции на Occidental Petroleum или Exxon в портфолиото си, подобно на милиардера инвеститор Уорън Бъфет, вероятно сте се представили по-лошо от пазара. Междувременно технологичните акции, които ESG фондовете обикновено притежават в голямо количество, имаха ужасна година.

И така, ако приемем, че няма да тръгнат по опасния път да твърдят, че петролните и газовите акции вече са ESG приемливи, защото допринасят за енергийната сигурност, как мениджърите на устойчиви фондове планират да правят пари през 2023 г.?

Повечето от мениджърите смятат, че финансовият вятър се е обърнал, и то не по добър начин. Лесните пари просто вече не съществуват, независимо дали инвестирате устойчиво, или не. Вълната от количествено облекчаване, която помогна за поскъпването на почти всички акции през последното десетилетие, я няма. По-високите лихвени проценти и рецесиите се завръщат. Много устойчиви фондове се фокусираха върху така наречените акции на растежа - компании, които растат бързо, като технологичните, или тези за възобновяеми енергийни източници. Но растежът имаше лоша година и вместо това акциите на стойността - тези, които са подценени от пазара - се представиха по-добре.

И все пак мениджърите на активи са оптимисти, че устойчивите фондове ще намерят възможности да изкарат пари през следващата година.

Една очевидна област е чистата енергия. Може би изненадващо, секторът не се справи толкова добре тази година. Въпреки че правителствата обещаха да се отбият от руския петрол и газ и да инвестират повече във възобновяеми източници, по-краткосрочни ефекти попречиха. Компании за вятърна енергия като датската Orsted и испанската Iberdrola страдаха от проблеми с веригата за доставки. По-високите лихвени проценти изиграха роля: компаниите за възобновяема енергия обикновено имат много начални разходи, които изискват заеми, така че когато лихвите се повишат, те страдат. Добрата новина е, че по-дългосрочният аргумент за възобновяемите източници си остава.

Лукас Уайт, портфолио мениджър на GMO Climate Fund, смята, че перспективите пред компаниите за чиста енергия са много по-добри сега, отколкото в началото на годината. Голяма част от това се дължи на Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който предоставя значителни данъчни кредити на компаниите за чиста енергия.

Уайт е пристрастен относно качеството към компаниите за чиста енергия - избягвайки по-спекулативните акции като фирмите за водород, които все още не са печеливши, в полза на по-зрели компании с цени на разумни нива. Фирмите с уникално предимство също са добър избор на един по-труден пазар. First Solar, американска компания за слънчеви панели, например, има продукт, който работи добре в топли пустинни условия, който я прави една от малкото соларни фирми с диференцирано предлагане. Фирмите за биогорива, смята той, са пренебрегвана ниша и изглеждат много евтини.

Том Аткинсън, портфолио мениджър в Axa Investment Managers, който работи по инвестиционните стратегии за чиста енергия, е запален по американските производители на селскостопанско оборудване, особено тези в устойчивото или в прецизното земеделие. Водата е ключова област, която е подценена, смята той, тъй като фермерите са подложени на натиск да подобрят ефективността си, а компаниите трябва да свиват разхищението на вода.

Други мениджъри на фондове гледат към по-малко очевидно устойчиви сектори, като банките. Банките наистина играят решаваща, но често пренебрегвана роля в енергийния преход чрез кредитиране на замърсяващи сектори като петролни и газови компании. Майк Фокс от Royal London смята, че през последните години финансовите институции са се „изчистили“: те предлагат по-прости продукти на потребителите и стават все по-добри в разкриването на кредитните си портфейли, което е от ключово значение за разбирането на въглеродния отпечатък на една компания.

Фокс смята, че банките имат силата да принудят потребителите да се променят чрез финансови стимули. Lloyds, например, предлага по-ниски ипотечни лихви за собственици на жилища, които правят домовете си по-енергийно ефективни. Банките с по-сложни бизнес модели, като HSBC, са по-трудни за анализ от гледна точка на ESG и е по-малко вероятно да бъдат подходящи, смята той.

Саймън Клемънтс от Liontrust смята, че оценките в момента са „доста привлекателни“. Той вярва, че всяка рецесия ще бъде водена от потребителите, но че бизнесът ще се справи по-добре. „Бизнесът е в по-добра форма и като цяло ще инвестира, за да подобри собствената си ефективност и рентабилност“, твърди той, а това е добра новина за акциите от областта на енергийната ефективност.

Кръговата икономика - при която продуктите се използват повторно или рециклират и отпадъците се намаляват - е на радара на много мениджъри на устойчиви фондове. Джон Форстър от Impax Environmental Markets оценява софтуерни компании като базираната в САЩ Altair, които помагат да се направи производството на продукти по-ефективно, както и фирми, които използват устойчиви материали като австрийската Lenzing или Royal DSM от Нидерландия, докато компаниите за отдаване под наем на оборудване като Herc Rentals помагат за насърчаване на икономиката на споделянето.

Форстър казва, че тази година не е била добра за устойчивите компании в секторите на сградите, енергийната ефективност и водната инфраструктура, които са били изложени на строителство, където растежът се е забавил тази година поради по-високите лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите. Шведският производител на термопомпи NIBE, казва той, беше „главна жертва на ротацията“: цената му вече беше висока и се представи зле, тъй като инвеститорите разпродадоха скъпите акции на растежа. Но той смята, че това ще се промени през следващата година, тъй като инвеститорите се фокусират повече върху дългосрочната нужда от енергийна ефективност. NIBE може да се възползва от стремежа за декарбонизиране на отоплението на фона на войната в Украйна. Нидерландските компании Signify, която произвежда LED осветление, и Aalberts, във водната инфраструктура, също ще имат по-добра година, очаква той.

Здравеопазването също има своите привърженици сред мениджърите на устойчиви фондове. Компаниите от този сектор вероятно ще бъдат по-устойчиви в рецесия и оценките са сравнително евтини. Форстър харесва Cryoport, която прави контейнери за многократна употреба (за Styrofoam) за транспортиране на биогенен материал, и Repligen, която помага на производителите на лекарства да използват по-малко вода.

Като цяло, фонд мениджърите смятат, че диверсификацията ще е ключова през 2023 г., а не стратегията от последното десетилетие за просто купуване на акции на растежа и наблюдаване как те поскъпват. Майк Фокс смята, че мениджърите на фондове ще трябва да научат или да си припомнят ключови умения от 90-те години: цената има значение, както и икономическите цикли.

Това означава, че следващата година може да отдели зърното от плявата по отношение на това кой всъщност е добър в устойчивото инвестиране на мечи пазар. Тъй като както институционалните, така и дребните инвеститори стават все повече разчитат на зеленото лустросване и понеже растежът вече не е даденост, мениджърите на устойчиви фондове ще трябва да работят усилено, за да докажат своята стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още