IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко важна е устойчивостта на бизнеса за главните изпълнителни директори в ЦИЕ?

ESG се изкачва по стълбичката на корпоративните приоритети според проучване на IBM

18:14 | 08.11.22 г.
Снимка: Vladimira Pavelkova/IBM
Снимка: Vladimira Pavelkova/IBM

Устойчивото развитие продължава да се изкачва по стълбицата на корпоративните приоритети, като 48% от главните изпълнителни директори на компании посочват устойчивостта като едно от най-важните неща за своите организации. Това показва проучване на IBM, проведено сред 3000 изпълнителни директори по целия свят.

Но резултатите от него не важат с пълна сила за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където въпросът за устойчивостта продължава да е засенчван от други приоритети, стана ясно от кръгла маса, проведена във Варшава на събитието IBM Think.

Като цяло бизнес лидерите все повече разбират нуждата от устойчивост и инвестиции в тази посока. Те усещат натиск не само от инвеститорите, но и от семействата си, от служителите си, коментира Джон Грейнджър, старши вицепрезидент на IBM Consulting.

„Главните изпълнителни директори смятат темата за все по-важна за служителите и ѝ обръщат внимание и от гледна точка на това как да задържат работниците си, отговаряйки на техните очаквания и разбирания за бъдещето“, коментира още той.

Главните изпълнителни директори от ЦИЕ идентифицират устойчивостта като едно от най-големите им предизвикателства в следващите две до три години, показва проучването. Въпреки това само един на всеки петима изпълнителни директори в региона вече работи в посока устойчивост, интегрирайки отворени иновации с бизнес партньорите си.

Според Ханс Декерс, генерален мениджър на IBM за Северна, Централна и Източна Европа, темата за ESG политиките (за екологично, социално и корпоративно управление – бел. ред.) все още не е сред основните приоритети на компаниите, макар че присъства в списъка с важните за тях неща. Съвсем скоро обаче това ще се промени, а фактор за трансформацията ще са инфлацията и нарастващите разходи за енергия, които натежават над компаниите все повече.

Бизнесът може и трябва да използва данните, които събира, за да взима решения за устойчивостта в бъдеще, включително използвайки изкуствен интелект, коментира още Грейнджър.

Според Глобалния индекс за въвеждане на изкуствения интелект 2022 изкуственият интелект вече играе огромна роля в корпоративната устойчивост. 66% от анкетираните компании твърдят, че или използват, или планират да внедрят изкуствен интелект, за да изпълнят целите си за устойчивост.

Но според проучването на IBM главните изпълнителни директори на компании посочват липсата на анализ на данните като основно препятствие пред бизнесите.

От IBM твърдят, че проблемът на компаниите е, че не успяват да изберат откъде да започнат, как да започнат да анализират данните си или как да измерват напредъка си.

„Всичко опира до екосистемата“, категоричен е Грейнджър. По думите му ефективното прилагане и развиване на технологиите, като инструмент за постигане на устойчивост, изисква партньорства и непрестанно сътрудничество на много нива.

„В нашия регион има много повече и много по-развити партньорства между компаниите, публичния сектор и академичните среди,“, посочи Ханс Декерс.

Коментарите бяха направени, докато в Египет се провежда климатичната среща на ООН COP27.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още