IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-тежките ESG правила изправят ЕС срещу САЩ

Директивата за комплексна проверка на корпоративната устойчивост ще наложи сериозни правила на големите компании, които продават продукти и услуги в ЕС

16:39 | 14.07.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Скептицизмът на САЩ по отношение на най-строгия европейски закон за ESG може би е "малко объркан от лобирането", казва Лара Волтерс, евродепутатката, която ръководи приемането на Директивата за комплексна проверка на корпоративната устойчивост (CSDDD) в Европейския парламент. Тази седмица тя работи за отстраняване на всички вратички, които компаниите могат да се опитат да използват. Председателката на комисията Волтерс, която отговаря за прокарването на закона в парламента на блока, казва, че е уверена, че след като политиците престанат да се разсейват от лобистите, и САЩ ще приемат глобалната отчетност, която законът въвежда, пише Bloomberg.

"Това, което преследваме тук, е отчетност, а със сигурност правителството на САЩ не подкрепя липса на отчетност за причиняване или допринасяне за увреждане на правата на човека", казва в интервю Волтерс, нидерландски евродепутат, която е част от ЕП от 2019 г. 

Коментарите биват отправени приблизително месец, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди за "негативни, непредвидени последици", произтичащи от Директивата CSDDD. Ако бъде приета, директивата означава, че големите компании, които продават продукти и услуги в ЕС - независимо къде са базирани - ще рискуват да бъдат подложени на граждански искове за това, че не са се справили с нарушенията на правата на човека и околната среда в своите вериги за създаване на стойност. CSDDD също така ще изисква от дружествата да имат планове за климатичен преход, които са съобразени с Парижкото споразумение.

През юни Йелън заяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън е "обезпокоена от екстратериториалния обхват на директивата". Има подкрепа за целите на CSDDD на високо равнище, но някои изисквания, "при които няма ясна връзка с ЕС", са обезпокоителни, затова се водят разговори с ЕС, каза Йелън.

Планът на ЕС да продължи с CSDDD подчертава много различната посока, по която блокът се движи в сравнение със САЩ, когато става въпрос за екологични, социални и управленски (ESG) рамки. В САЩ републиканците се стремят да забранят ESG на голяма част от територията на страната и санкционират фирмите, които го възприемат. 

По време на изслушване миналия месец членът на Камарата на представителите Франк Лукас, републиканец от Оклахома, заяви, че Европа не трябва да определя стандартите за американските компании, а регулаторите трябва да бъдат "усърдни" в "защитата на суверенитета на САЩ". 

През този месец Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите провежда изслушвания, по време на които вероятно ще бъде повдигнат този въпрос. Това се случва в момент, когато законодателите от републиканската партия във Вашингтон започват да обсъждат как да се справят с ESG в по-широк план.

Междувременно в Европа законодателите и регулаторните органи въвеждат най-всеобхватния в света набор от правила, които в крайна сметка имат за цел да преоткрият капитализма и да насочат парите към по-зелени и по-справедливи дейности. Голяма част от законодателството е с глобален обхват, тъй като изисква спазването му от управителите на активи и предприятията, насочени към клиенти от ЕС.

Макар че далеч не е съвършен в изпълнението на огромния набор от прокарвани мерки, Европейският съюз напредва много по-бързо от други юрисдикции със своите амбиции в областта на ESG. 

Волтерс казва, че CSDDD е необходима, защото не може да се разчита на пазарите да се саморегулират. 

"Нашата работа като създатели на политики е да направим предпазни огради там, където пазарните сили се провалят", каза тя. "Мисля, че целта е абсолютно такава, под която вероятно правителството на САЩ може да се подпише".

Регулаторният фокус върху рисковете, свързани с ESG, във веригите за доставки вече оформя корпоративните приоритети. Неотдавнашно проучване на Deloitte показа, че ESG вече е на второ място по важност за главните директори по снабдяването. Неотдавна, през 2021 г., рамката се нареждаше на седмо място.

В сегашната си формулировка CSDDD ще изисква проверки за надлежна комплексна оценка на ESG нагоре и надолу по веригите за създаване на стойност на дружества или дъщерни дружества с годишни продажби в ЕС, започващи от 40 млн. евро (45 млн. долара).

CSDDD вече си проправи път през Парламента на ЕС и сега законодателите преговарят с Европейския съвет и Европейската комисия за окончателната ѝ формулировка. Според Волтерс има малка вероятност трансграничният обхват на директивата да бъде ограничен.

"Това, което правим тук, е, че определяме как трябва да се държат компаниите с определен размер, с определен оборот, когато става въпрос за правата на човека и вредите за околната среда", каза Волтерс. "И в този случай, когато има значителен оборот в рамките на ЕС, мисля, че е съвсем нормално да определим правила за това".

Други подобни материали четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
"екологични, социални и управленски (ESG)" са китайската система за "социален кредит", но по-усъвършенствана, по-безкомпромисна и всеобхватна. На първо време започва прилагането върху компании, но невероятно бързо ще стигне и до ниво индивидуален свръхконтрол над мислене, поведение и потребление. Страховито бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още