IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън призова Китай да работи съвместно със САЩ по климатичните промени

Сътрудничеството между двете страни е позволило пробиви като Парижкото споразумение

11:19 | 08.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пламен Йотински, БТА

САЩ и Китай, като двете най-големи икономики в света, трябва да работят заедно, за да се борят с "екзистенциалната заплаха" от изменението на климата, заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред китайски правителствени служители и експерти по климата, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Пекин Йелън посочи, че досегашното сътрудничество в областта на изменението на климата между САЩ и Китай е направило възможно глобални пробиви като Парижкото споразумение от 2015 г.. Министърката допълни, че, като добави че и двете правителства искат да подкрепят развиващите се пазари и развиващите се страни в стремежа им да постигнат целите си в областта на климата.

"Продължаващото американско-китайско сътрудничество в областта на финансирането на борбата с изменението на климата е от решаващо значение", заяви Йелън на кръгла маса за климата в Пекин.

"Като двата най-големи емитента на парникови газове в света и най-големите инвеститори във възобновяема енергия, ние имаме както съвместна  отговорност - и способност - да бъдем водещи", каза американският финансов министър.

Като се има предвид мащабът на сътрудничеството между САЩ и Китай, то се счита за жизненоважно за международните усилия за предотвратяване на най-лошите въздействия от изменението на климата, допълва Ройтерс.

Йелън заяви, че финансирането на такива инициативи трябва да се координира ефикасно и ефективно, като добави, че подкрепата на Пекин  за съществуващите многостранни институции за климата като Зеления фонд за климата (GCF) и фондовете за инвестиции в областта на климата, заедно с Вашингтон и други, може да увеличи тяхното въздействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 9 месеца
Омръзна ми да чета идиотщини, представяни като сериозна информация. Климатичните промени са факт, но не са дело на човешката дейност. Защото само един вулкан отделя "парникови" газове колкото цялото човечество. А климатът на Земята винаги е бил в циклична промяна - редувяне на топли и студени периоди. ++++ https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Краварите да четат Ран и Ът та ние да не читаем https://kryg.eu/produkt/voyna-i-mir-komplekt-lev-tolstoy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 9 месеца
Йелън призова Китай. Какво значи призова? Аз призовавам всички бъгнати и индоктринирани англо-сакс пишурки да си направят сепуко. И к'во?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Защо в Китай няма нужда да участват в измамата "Климатични Промени"? Защото там вече имат тоталитарно комунистическо управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още