IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай разширяват комуникацията с посещение на Йелън тази седмица

Пълно спиране на търговията и инвестициите между двете страни ще бъде дестабилизиращо за тях и за световната икономика, смята Вашингтон

09:52 | 03.07.23 г. 1
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американският министър на финансите Джанет Йелън ще посети Пекин от 6 до 9 юли и ще се срещне с високопоставени китайски представители, с които ще обсъди широк кръг от въпроси, включително американските притеснения от нов китайски закон за контрашпионажа, съобщи високопоставен представител на финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Дългоочакваното пътуване на Йелън е част от стремежа на президента Джо Байдън за задълбочаване на комуникацията между двете най-големи икономики в света, стабилизиране на отношенията и минимизиране на рисковете от грешки при възникване на разногласия, казва представителят.

Посещението се случва само седмици след като държавният секретар Антъни Блинкен беше в Пекин и се договори с китайския президент Си Дзинпин за стабилизиране на отношенията и гарантиране, че засиленото съперничество между двете страни няма да прерасне в конфликт. Китай протестира шумно, когато впоследствие Байдън нарече Си „диктатор“, но според анализатори думите му не са повлияли съществено на усилията за подобряване на отношенията.

Финансовият министър планира да уведоми новия икономически екип на Китай, че Вашингтон ще продължи да защитава човешките права и интересите на собствената си национална сигурност чрез целенасочени действия срещу Китай, но иска да работи с Пекин по неотложни предизвикателства като климатичните промени и дълговите притеснения, пред които са изправени много страни.

„Стремим се към стабилни икономически отношения с Китай, които подкрепят растежа и иновациите и в двете страни“, каза представителят. „Не се стремим към разделяне на икономиките ни. Пълно спиране на търговията и инвестициите ще дестабилизира и двете ни страни, и световната икономика“, допълни той.

Представителят, пожелал да остане анонимен, отказва да разкрие подробности с кои китайски представители ще се срещне Йелън в Пекин. Втори представител на администрацията съобщи, че се очаква тя да се срещне с китайския вицепремиер Хъ Лифън.

Йелън ще подчертае решителността на Вашингтон за засилване на собствената си конкурентоспособност, като в същото време отговори заедно със съюзници на „икономическата принуда“ и несправедливи икономически практики на Китай, казва първият представител.

Една от явните области на притеснение е свързана с новия китайски закон за националната сигурност и шпионажа и потенциалните последици за чуждестранни и американски компании, допълни представителят.

„Имаме притеснения за новата мярка и как може да се прилага, тъй като тя може да разшири обхвата на това, което властите в Китай считат за шпионска дейност“, заяви представителят и посочи възможни последици за по-широкия инвестиционен климат и икономическите отношения.

Макар че не се очакват големи „пробиви“, представители на финансовото министерство се надяват да имат конструктивни разговори за изграждане на по-дългосрочни канали за комуникация с новия икономически екип на Китай, включително на по-ниско от министри ниво, каза представителят.

Американските представители ще повторят и притесненията относно злоупотребите с човешки права на малцинствената мюсюлманска група уйгури, скорошното решение на Китай да забрани продажбите на чипове за памет на Micron Technology и действията на Китай срещу чуждестранни консултантски и дю дилиджънс компании.

Йелън ще разговаря с китайски представители и за дългоочакваните американски изпълнителни действия за ограничаване на инвестициите в Китай в някои важни сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Biden calls Xi a dictator a day after Beijing talks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още