IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните жеги изгарят инвеститорите, без да го разбират

Горещата вълна в цял свят има ефект и върху финансовия свят

16:44 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Рекордно високите температури създават климатични условия, която поставят повече животи в риск чрез безпрецедентна суша, наводнения и бури.

Горещата вълна в цял свят има ефект и върху финансовия свят. Бедствието ярко напомня как мениджърите на активи се борят да оценят влиянието, което подобни физически климатични рискове имат върху инвестиционния им портфейл, пише Bloomberg.

„Не мисля, че пазарът разбира прекия и непрекия риск“ за корпоративните активи от свързани с климата бедствия, казва Матю Райт, анализатори в Impax Asset Management Group, която управлява един от най-големите инвестиционни портфейли в света, насочени към нисковъглеродна икономика.

Портфейлът на Impax като цяло изключва много компании, които извличат директни приходи или печалба от термални въглища, петрол или газ. Вместо това е фокусиран върху компании в сфери като възобновяема енергия, опазване на водните ресурси и намаляване на хранителните отпадъци. Но дори физическите активи на тези компании могат да бъдат под заплаха от високите температури, недостига на вода и други физически влияния.

Проблемът, казва Impax, е, че не може лесно да измери този риск. „Липсата на данни за местоположението на тези активи е реална пречка“, казва Райт. В случай на открита инфраструктура например „някои географски места не са подготвени за топлинните диапазони, които очакваме в бъдеще“.

Светът наскоро отбеляза най-горещата седмица в историята си, сочат предварителни данни на Световната метеорологична организация. Тя следва най-горещия юни в историята, предизвикан отчасти от безпрецедентните температури на морската повърхност. Последните горещи вълни – дължащи се на глобалното затопляне, причинено от парниковите емисии – са засилени от климатичния модел, известен като Ел Ниньо.

„Ситуацията, на която сме свидетели в момента, е доказателство, че климатичните промени излизат извън контрол“, каза Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, в публикация в социалните медии на 7 юли.

Високите температури причиняват смъртни случаи и носят нещастие на милиони хора по цял свят. Но те създават и предизвикателства за корпоративната работна сила, инфраструктура и вериги на доставки.

Производството на рапица в Индия и реколтата от ягоди в Испания понесоха удари. Прекъсванията на тока стават все по-чести в Азия, тъй като използването на климатици и хладилници се увеличава. Електропресносните мрежи в САЩ са под натиск, а британският трудов регулатор напомни на компаниите да защитават служителите си независимо дали работят навън, или вътре.

Най-засегнатите от нарастващите температурни диапазони индустрии варират от строителните компании, които разчитат основно на ръчен труд, до земеделие, където реколтата често спада с повишаването на температурите, и транспорта, който може да бъде засегнат от нагорещени пътища, ниски нива на водата в реките и изкривяване на железопътните линии.

Над 90% от най-големите компании в света ще има поне един актив, който е финансово изложен на климатични рискове като воден стрес, горски пожари или наводнения до 2050 г., показва проучване на S&P Global Sustainable1, подразделение на S&P Global. Активите може да включват заводи, складове и центрове за данни.

Моделът към затопляне е загадка за мениджърите на активи, тъй като като цяло те не са добри в моделирането на краткосрочни инвестиционни рискове, свързани с горещи вълни и други специфични за местоположението бедствия.

През 2020 г. лондонската Impax се обединява с Общия пенсионен фонд на щата Ню Йорк, за да поиска от американските компании в S&P 500 доброволно да разкрият местоположението на ключови активи – например сгради, съоръжения и инсталации – чиято загуба или обезценка може да повлияе на финансовите им резултати.

Само 13% от компаниите го правят. От тях само три показват, че взимат сериозно потенциалните задължения от щети, свързани с климата, и са имали планове за намаляване или адаптиране към тези рискове, посочва Impax. Повечето просто предоставят „от време на време шаблонно изречение във финансов отчет, че природните бедствия могат да причинят неопределена вреда в бъдеще“, казва мениджърът на активи.

„Разочаровани сме от нивото на разбиране и разкриване“ на информация, казва Райт.

Опасението на Impax за горещите вълни бе засилено миналото лято, когато растящите температури нарушиха работата на центровете за данни в Лондон, използвани от Alphabet и Oracle. Мениджърът на активи казва, че се е чудил за собствената си експозиция към други компании, които управляват или разчитат на центрове за данни. Това важи особено силно за Азия, където високите средни температури могат да намалят наличието на водата и да затруднят охлаждането на сървърите.

„Това са масивни физически активи и те просто са заседнали там – фиксирани на място“, казва Райт. „Това е риск за нас“.

В партньорство с британския Център за екологични финанси и инвестиции към Университета Оксфорд Impax публикува през април открития за два актива на центрове за данни в Азия, част от портфейла ѝ. Мениджърът на активи изчислява, че горещите вълни може да доведат до прогнозирана средна загуба от около 30 млн. долара на година до 2050 г. за една от неидентифицираните компании, а очакваната годишна загуба за другата компания е малко по-ниска.

Райт казва, че е възможно оценките да не отразяват реалността и че истинските числа вероятно са много по-високи.

„Смятаме, че всички компании са изложени на физически риск по някакъв начин“, казва Райт. „Разочароващо е, когато казват, че не изпитват тревога“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още