IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика продължава да расте през първото тримесечие, но годишният ръст се забавя

БВП на страната надхвърля 40,625 млрд. лв. за първите три месеца, а ръстът на годишна база е 1,7%

13:28 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Българската икономика продължава да се разширява през първото тримесечие на тази година, като отбелязва ръст на тримесечна база, но годишният ръст отново се забавя. 

През първото тримесечие на 2024 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1,7% спрямо първото тримесечие на предходната година и с 0,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. според сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на миналата година растежът на годишна база беше 1,6%, през третото тримесечие – 1,8%, през второто – 2%, а през първото – 2,4%.

На годишна база от януари до март БВП се увеличава с 1,7%, а брутната добавена стойност нараства с 2,2%.

Крайното потребление регистрира ръст от 4,1%, бруто образуването на основен капитал се увеличава със 7,7% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги намалява с 1%, а вносът на стоки и услуги спада с 3,8%.

Според прогнозата на Българската народна банка, направена преди дни, през първото тримесечие на 2024 г. верижният растеж на реалния БВП на България ще се ускори, което е предпоставка да се формира сходна динамика и при годишния темп на изменение на конструирания от БНБ композитен конюнктурен индикатор за икономическа активност. През второто и третото тримесечие централната банка предвижда икономиката да продължи да нараства както на верижна, така и на годишна база, подкрепяна най-вече от вътрешното търсене и допусканото подобряване на перспективите пред външното търсене на български стоки и услуги.

Темп на прираст спрямо съответното тримесечие на предходната година, %

Източник: НСИ Източник: НСИ

На тримесечна база БВП, по сезонно изгладени данни, нараства с 0,4%, а брутната добавена стойност се увеличава с 1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2024 г. причина за регистрирания икономически ръст е увеличението на бруто капиталообразуването на основен капитал с 1,6% и крайното потребление с 1,3%.

БВП в номинално изражение достига 40,625 млрд. лева за първото тримесечие на тази година. Реализираната добавена стойност е за 35,681 млрд. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 84,4%, което в стойностно изражение възлиза на 34,272 млрд. лева. През първото тримесечие на 2024 г. бруто капиталообразуването е 6,916 млрд. лв. и заема 17% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

БВП по тримесечия за периода 2010 - 2024 г. по средногодишни цени на 2015 година, млн. лв.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още