IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лудостта по меме акциите пак е на дневен ред, но този път може да приключи по-бързо

Много мениджъри на фондове очакват още коментари от Roaring Kitty, но този път те са по-подготвени за такива смущения на пазарите

11:18 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

GameStop и AMC Entertainment отново привлякоха вниманието на инвеститорите на дребно и напомниха за лудостта по меме акциите, която обхвана Wall Street преди три години заради публикации в социалните медии от водещата фигура зад това рали Roaring Kitty.

Кийт Гил, както е името на Roaring Kitty, сподели серия от загадъчни публикации в социалната мрежа X в неделя след тригодишна пауза. Една от тях - скица на мъж на стол, който се навежда напред. Това е популярно меме сред геймърите, което показва, че нещата стават сериозни, пише Ройтерс.

С колоритни стриймове в YouTube и публикации в Reddit Гил привлече вниманието към акциите на компанията за търговия на дребно на видеоигри GameStop през 2021 г. Така той предизвика сериозен поток от инвестиции на дребно в акцията.

През същата година той даде показания пред Конгреса на САЩ, в които отрече да е използвал социалните медии, за да печели, като рекламира GameStop пред други инвеститори.

GameStop отново на фокус

Акциите на търговеца на видеоигри поскъпнаха с около 140% от цената на затваряне в петък до вторник следобед.

Акциите на AMC Entertainment също поскъпнаха – с около 130%, в двудневно рали. Силно скъсените акции постигнаха най-добрите си двудневни печалби от януари 2021 г., макар че и двете акции са далеч от върховете им, постигнати през 2021 г.

Цената на акциите на GameStop е близо до 50 долара, но е доста под рекорда от 85 долара, постигнат през януари 2021 г. Във финансовия си отчет, публикуван миналата седмица, AMC разкри нетна загуба в размер на 163,5 млн. долара, като огромните дългове продължават да тежат на веригата театри.

Двойката е сред най-търгуваните акции от инвеститорите на дребно в понеделник, според J.P. Morgan. Поръчките на инвеститори на дребно като процент от общия пазарен обем се увеличават до 17,5% на 13 май от 14,1% на 1 май, показват данни на банката.

Трейдърите напомпаха и други скъсени акции, сред които тези на соларната компания SunPower Corp, производителя на слушалки Koss Corp и производителя на контейнери за съхранение Tupperware Brands. Поскъпването е с между 24% и 83%.

Какво са меме акциите

Меме акциите са акции на компании, чиито цени се увеличават под влиянието на инвеститори на дребно, които използват платформи за търговия и съвети за инвестиции в социални медии. Тази тенденция избухна през 2021 г., когато блокиранията заради коронавируса увеличиха спестяванията, политическите стимули вкараха пари в джобовете на хората, а изключително ниските лихвени проценти тласнаха инвеститорите към фондовия пазар.

Разпространението на приложения за търговия с нулеви такси също насърчава всеки със смартфон да се занимава с инвестиции в акции. Хиляди потребители на Reddit се насочват към евтини платформи за търговия като Robinhood и се обединяват, за да повишат цените на меме акциите. Така те притискат хедж фондовете, които са заели къси позиции в тези акции.

Гил и инвеститорът активист Райън Коен бяха ключови фигури в мотивирането на общност от онлайн трейдъри в подфорума на Reddit WallStreetBets да купуват и държат акции на GameStop, което повиши силно цената им, отбелязва Investopedia. Мийм акциите обаче не успяха да задържат тези нива за дълго и започнаха продължително отстъпление.

Миналата година Roundhill Investments обяви закриването на своя борсово търгуван фонд, проследяващ представянето на меме акциите, почти две години след стартирането му, което постави пирон в ковчега на популярната търговия от ерата на пандемията.

Какво е различното този път

Лихвените проценти в САЩ са на най-високи нива от десетилетия след агресивните усилия на Федералния резерв за укротяване на инфлацията. Ръстът на индекса S&P 500 се движи основно от акциите на няколко компании с голяма капитализация.

Много мениджъри на фондове очакват още коментари от Roaring Kitty.

Според анализаторите на Vanda Securities, цитирани от Investopedia, манията по меме акциите сега едва ли ще достигне мащабите от началото на 2021 г. Те посочват, че много хедж фондове са се поучили от 2021 г. и вероятно са по-добре подготвени за такива смущения на пазарите. Експертите очакват редица хедж фондове да излязат от позициите си, преди вълните от търговци на дребно да продадат своите акции. Това може да означава, че последният скок на акции като GameStop и AMC може да бъде по-кратък и да достигне по-малко драматични висоти, отколкото през 2021 г.

Освен ралито на меме акциите, рисковите активи като криптовалутите също поскъпват от началото на годината. Цената на биткойна достигна рекордни стойности преди четвъртото разполовяване на валутата, което се случи миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още