IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Roaring Kitty изстреля акциите на GameStop със 70%

Кийт Гил не беше публикувал нищо онлайн от около три години

21:11 | 13.05.24 г.
Снимка: БГНЕС/EPA/TANNEN MAURY
Снимка: БГНЕС/EPA/TANNEN MAURY

Акциите на американската компания за търговия на дребно с видеоигри и потребителска електроника GameStop поскъпнаха рязко в понеделник, след като потребителят Roaring Kitty (Ревящото коте), вдъхновил силния ценови подем на книжата на компанията през 2021 г., публикува онлайн за първи път от около три години, съобщи CNBC.

Публикацията му в социалната медия X (бивша Twitter) - снимка на геймър, наведен напред на стола си, сякаш за да покаже, че приема играта сериозно, е първата на Roaring Kitty в платформата - или в Reddit - от 2021 г. насам. Публикацията събра 63 хил. харесвания в рамките на 13 часа.

Акциите на GameStop за последно се търгуваха с ръст на цената от 70%, след като преди това поскъпнаха с цели 110%. Търговията с книжата на компанията беше спирана многократно поради волатилност. Цената на друга мемеакция - AMC, скочи с 43% в понеделник, докато книжата на Reddit се търгуваха с покачване от 9%.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Roaring Kitty, чието истинско име е Кийт Гил, е бивш финансов анализатор в застрахователната компания Massachusetts Mutual Life Insurance. Известен също като DeepF------Value в Reddit, Гил привлече армия от инвеститори на дребно, които се подкрепиха взаимно и изстреляха нагоре цената на акциите на GameStop между 2020 и 2021 г.

В манията по т. нар. "мемеакции" се включиха индивидуални инвеститори и взеха на прицел продавачите на късо и хедж фондовете, които бяха песимистично настроени относно перспективите пред GameStop и други компании, принуждавайки ги да покрият късите си позиции и да повишат цената на акциите. Към момента късите позиции по книжата на GameStop възлизат на над 24% от всички нейни акции, които са достъпни за търговия.

Късите продажби са стратегия, при която инвеститорите заемат акции на определена цена, като очакват, че пазарната стойност ще падне под това ниво, когато дойде време да платят за заетите акции.

По-късно Гил публикува няколко видеоклипа със сцени от популярни телевизионни предавания и филми, но не става ясно какво има предвид.

Според платформата за пазарни проучвания Quiver Quantitative в понеделник GameStop е била най-обсъжданата акция в подфорума WallStreetBets в Reddit с над 600 споменавания през последните 24 часа, изпреварвайки популярния производител на чипове Nvidia.

Манията по GameStop, която в началото на 2021 г. вдигна цената на акциите ѝ до над 120 долара за брой от едва 3 долара в рамките на три месеца, принуди редица посредници, включително Robinhood, да ограничат търговията с акции, по които има много къси позиции. В отговор на това един от потребителите на Robinhood подаде колективен иск след решението на приложението да ограничи търговията с акции на GameStop на своята платформа. Искът беше отхвърлен през август 2023 г.

В друго колективно дело, заведено срещу Гил, се твърди, че той се е представял за начинаещ търговец, въпреки че е лицензиран професионалист.

Волатилността около акциите породи поредица от изслушвания в Конгреса относно практиките на посредниците и геймификацията на търговията с ценни книжа на дребно, както и свидетелски показания от лидерите на Robinhood, Melvin Capital, Reddit и Citadel, както и от Гил. Целият случай накрая вдъхновява филма "Луди пари" (Dumb money) от 2023 г.

През януари 2021 г. цената на акциите на GameStop достигна исторически връх от 120,75 долара за брой, коригирана с последвалия сплит на акциите през лятото на 2022 г. Но тъй като интересът от страна на индивидуалните инвеститори в крайна сметка отслабна, цената се срина заедно с други мемеакции като AMC Entertainment Holdings. Миналия месец цената достигна тригодишно дъно от 9,95 долара.

Напоследък обаче стойността на акциите започна да се покачва, което може да е събудило отново интереса на Гил, заедно с огромното количество къси позиции. От началото на май книжата на GameStop са поскъпнали с 57%, като в петък затвориха на цена от 17,46 долара за брой.

Но отчетът на GameStop показва обезкуражаваща картина за основния бизнес на компанията за видеоигри. В края на март GameStop съобщи, че е съкратила неуточнен брой работни места, за да намали разходите, и отчете по-ниски приходи за четвъртото тримесечие на фона на нарастващата конкуренция от страна на конкурентите, базирани на електронната търговия.

GameStop отчете приходи от 1,79 млрд. долара за четвъртото фискално тримесечие в сравнение с 2,23 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още