IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gamestop поема по пътя на трансформацията

Специална комисия по стратегическо планиране и разпределение на капитала ще работи за превръщането на търговеца на игри в технологичен бизнес

21:15 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бордът на Gamestop Corp е назначил съоснователя на Chewy Inc. Райън Коен за ръководител на комисия, която ще работи върху трансформацията на търговеца на игри, съобщава Wall Street Journal.

Този ход идва заради натиска, на който компанията е поставена, да постигне резултати, които да кореспондират със скорошния ръст на цената на акциите ѝ, тласнат от онлайн трейдърите.

Gamestop обяви в понеделник, че новата комисия по стратегическо планиране и разпределение на капитала ще бъде ръководена от Коен, който миналата година купи голям дял в компанията и започна да настоява тя да обнови бизнес модела си.

В комисията ще влязат още Алън Атал, бивш изпълнителен директор на Chewy, и Кърт Уолф, изпълнителен директор в инвестиционната компания Hestia Capital Management LLC, който също агитира за промени в Gamestop.

Комисията ще се фокусира върху идентифицирането на действия, които могат да превърнат търговеца на игри в технологичен бизнес и да помогнат за създаването на трайна стойност за акционерите, казва компанията в съобщението си.

Коен, който разкри около 10% дял в GameStop през ноември, публично призовава компанията да се отдалечи от бизнес модела си, фокусиран върху физическите магазини, и вместо това да се съсредоточи върху електронната търговия и други операции, управлявани от технологиите.

Уолф е собственик на акции на Gamestop от 2012 г. През 2019 г. той се обедини с друга инвестиционна компания, за да обнови борда на дружеството и да увеличи обратното изкупуване на акции. Той беше избран в управителния съвет миналата година, след като разкритикува компанията, че пилее парите на акционерите.

Акциите на търговеца на игри скочиха рязко през януари, след като онлайн общност насърчи хората да купуват негови акции, както и акции на други „скъсени“ публични компании. Книжата на компанията поевтиняха след достигането на връх от 483 долара, но все още са доста над 17-те долара от началото на годината.

През последните години Gamestop се бори да реализира печалба в условията на нарастваща конкуренция от големите онлайн търговци като Amazon.com, както и промяната в навиците на потребителите и разработчиците. Вместо да купуват физически игри в магазините на дребно, сега много хора изтеглят или стриймват игри директно от своите конзоли, компютри и мобилни устройства. Междувременно разработчиците все повече правят игрите безплатни, като генерират приходи чрез продажби на артикули в самите игри.

След като отчете загуби в пет от последните шест тримесечия, Gamestop заяви, че очаква да отчете печалба за тримесечието, приключило на 30 януари. Резултатите от четвъртото тримесечие, които излизат по-късно този месец, обикновено са най-силните за компанията.

След сформирането на новата комисия дружеството обяви още, че назначава главен технологичен директор и наема ръководители, които да се съсредоточат върху проблемите на клиентите и изпълнението на електронната търговия, наред с други стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още