IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното влияние на Robinhood върху акциите

Не продавачите на късо са предизвикали волатилността на Gamestop чрез т. нар. Short Squeeze, разкрива проучване

18:16 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Младите трейдъри промениха фондовия пазар. Най-видният и най-скорошен пример са акциите на американския търговец на компютърни игри Gamestop, които поскъпнаха с над 2300 процента през януари и след това се сринаха.

Най-популярното обяснение към днешна дата е, че продавачите на къси позиции са отговорни за увеличението. Те бяха изненадани от рязкото покачване на цената на акциите, затвориха панически залозите си за падащите цени и така подсилиха скока на цената - т. нар. Short Squeeze.

Настоящо проучване на Швейцарския финансов институт обаче стига до различно заключение. Според изчисленията на изследователите, базирани на позициите на институционалните инвеститори от юли 2020 г., увеличение на цената с 57% можеше да се реализира дори само ако частните инвеститори бяха закупили 10% от акциите на Gamestop в обращение.

Филип ван дер Бек и Корали Жаунин от Швейцарския финансов институт пишат в своето проучване: „Екстремният ръст на цените не се дължи изключително на Short Squeeze. Други компании с незначителни квоти на продажби на късо, като производителя на слушалки Koss, имаха също толкова впечатляващи ценови ръстове. „В своя пик акциите на Koss поскъпнаха с над 2500 процента“.

Срещу теорията за Short Squeeze се изказват и анализаторите на американския доставчик на данни S3 Partners, според които нетният брой на залагащите на късо при рекордната цена на Gamestop от 486 долара е спаднал съвсем незначително.

Според проучването на Швейцарския финансов институт фактът, че търговците на Robinhood могат да влияят силно цените на акциите на малки компании като Gamestop, се дължи изключително на структурата на акционерите.

„Изненадващо голямото общо въздействие на сектора на малките частни инвеститори се дължи на факта, че голяма част от фондовия пазар се управлява от институционални инвеститори с нееластични криви на търсенето“, пишат Ван дер Бек и Яунин.

За институционалните инвеститори, които държат около 65 процента от американските акции, изследователите разкриват изключително ниска ценова еластичност на търсенето. Това означава, че повишаването или спадът на цените на акциите водят до незначителни промени в тяхното търсене.

Едно от възможните обяснения за това е дългият инвестиционен хоризонт на мениджърите на активи, а друго - бумът на борсово търгуваните пасивни индексни фондове (ETF). Те автоматично възпроизвеждат индекси и купуват акциите, независимо от цената.

Така че, докато по-голямата част от инвеститорите са пасивни и „паркират“ парите си на фондовия пазар, сравнително малък брой активни търговци могат да направляват пазара в една или друга насока. Когато обемите на търговия са ниски, те създават толкова високо търсене, че цените се покачват.

За своето изчисление изследователите са оценили данните за акаунтите на онлайн брокер Robinhood и тримесечните отчети от големите мениджъри на активи и хедж фондове до борсовия регулатор. Robinhood не разкрива текущия брой активни търговски акаунти или общите активи под управление на своите потребители, но според последните оценки броят на регистрираните потребители е около 13 милиона. 

Със среден размер на акаунта от 5000 долара общите активи на търговците на Robinhood под управление може да са около 65 млрд. долара. Малка стойност в сравнение с общата пазарна капитализация в САЩ от 70 трлн. долара, изчислява германският Handelsblatt.

Активите обаче се разпределят върху относително малко акции. Според проучването по-голямата част от акциите имат по-малко от 1000 инвеститора потребители на Robinhood. Популярни акции като тези на Ford, Disney, производителя на канабис Aurora или American Airlines, от друга страна, вече са имали над 500 хил. инвеститора в Robinhood към юни миналата година.

В случая с Gamestop проучването не обяснява пълното развитие на курсовете. Защото между 25 и 27 януари общият обем на търговията с акцията на Gamestop беше 71 милиарда долара - над активите на малките трейдъри.

Независимо от това търговците от Robinhood могат сами да преместят или стабилизират цените на компании, чиято пазарна капитализация е почти толкова голяма, колкото общото богатство на младите инвеститори. За целта изследователите са използвали модел за изчисляване на движението на цените без влиянието на частни инвеститори.

Като пример изследването цитира автомобилния производител Ford, чиито акции се сринаха по време на пандемията. В резултат на това възвръщаемостта на акциите на Ford, т.е. цената на акциите плюс дивидента, би била с около 7,5 процентни пункта по-ниска през първото тримесечие, ако не се вземе предвид осигуряването на ликвидност от страна на трейдърите в Robinhood, и с цели 20 процентни пункта през второто тримесечие.

Възвръщаемостта на конгломерата General Electric би била с 2,75 процентни пункта по-ниска през първото тримесечие, а тази на авиокомпаниите Delta Air Lines и United Airlines - с цели 15 процентни пункта.

В случая на малките компании влиянието е още по-голямо. Без търговците от Robinhood пазарната капитализация на най-малката една пета от американските акции би била с над 30 процента по-ниска през първата половина на 2020 г.

Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още