IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталовият бунт на малките

Това, което се случи, е тоталното отхвърляне на толкова често прославяната рационалност на пазарите

19:14 | 05.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Капиталовият бунт на малките

„Портной“ е голямо име в американската литература. Майсторът разказвач Филип Рот нарече така главния герой на романа си „ Синдромът Портной“ от 1969 г., историята на един лутащ се между срама и инстинкта човек. В настоящата война на комарджиите на Wall Street „Портной“, както се нарича във форумите Кийт Гил, е де факто лидерът на аматьорска армия от търговци аматьори - с 2,3 милиона последователи в Twitter.

Благодарение на платформи като Reddit и необрокери като Robinhood, те най-накрая биха могли да направят това, което банките правят от години, казва той. В света на Портной между моралната етика и стремежа към печеленето на пари залагат хора като безработният готвач Пабло Батиста от квартала Бронкс на Ню Йорк. Със залози срещу „продавачите на късо“ на хедж фондовете, които залагат на спад на цените, той направи от 4000 долара само за 11 месеца цели около 67 000 долара. Например с акциите на Gamestop – които сега са в режим на свободно падане.

Това, което се случва тук, е тоталното отхвърляне на толкова често прославяната рационалност на пазарите – това е високорискова спекулация чрез манипулация. Но това е и въстание на губещите от блокадите срещу тези, които печелят. Класова борба с портфейли, или: „Окупирайте Уолстрийт 2021“. Астрид Дьорнер от Handelsblatt нарича всичко това „комбинацията от скука, инстинкт за залози, разочарование и горчива нужда“.

Последиците са сериозни: имаше търговски ограничения, продавачите на късо се оттегляха частично, а хедж фондовете проникват в средите на търговците в Reddit. А министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен свика кризисна среща на финансовите регулатори. Професорът по икономика Пол Кругман вече прави дръзко сравнение между търговците а-ла Портной и заговорниците на QAnon, които се събраха, когато бе щурмувана Капитолия. И в двата пъти имаше въстание срещу установените институции: „Всъщност се вярва, че малкият инвеститор е плячката, а хедж фондовете са хищниците. В този случай беше обратното“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
Не мога да разбера какво искат изобщо от тези в Редит, направиха си стратегия, инвестираха "колективно", събориха няколко големи с недотам издържани тактики, някои направиха пари, а други не и т.н. Това, че хубавците с фондовете не са си направили домашното и са "скъсили" 134% от акциите, кой им е виновен?! Аз съм за колективното преследване на големите лешояди, за бунтовете срещу пенсионните и всякакви други корпоративни сдружения. Бунтът е срещу системата и факта, че всички напечатани пари отидоха при онзи 1% от населението на планетата. А ефект има вече, много от хедж фондовете почнаха да покриват част от шортнатите позиции. Някои от тях ми се качиха с по 10-20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още