IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън събра финансовите регулатори в САЩ на среща заради пазарната волатилност

Това е нейното първо публично усилие да се справи с бъркотията, свързана с акциите на GameStop

10:22 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън свика американските финансови регулатори за среща, на която ще бъде обсъдена неотдавнашната волатилност на финансовите пазари. Това е нейното първо публично усилие да се справи с бъркотията, свързана с акциите на GameStop Corp. и брокера Robinhood Markets.

Йелън свика среща с Комисията по ценните книжа и борсите, борда на Федералния резерв, клонът на Фед в Ню Йорк и Комисията за търговия със стокови фючърси, пише в изявление на Министерството на финансите от вторник, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. През последните дни администрацията на Байдън и регулаторите са подложени на натиск да отговорят на лудостта на пазара.

„Министър Йелън вярва, че целостта на пазарите е важна и поиска обсъждане на скорошната волатилност на финансовите пазари и дали последните дейности са в съответствие със защитата на инвеститорите и справедливите и ефективни пазари“, казаха от ведомството.

Предшествениците на Йелън, включително Стивън Манучин, също организираха срещи на финансови агенции по време на подобни шокове. Те не са непременно сигнал, че каквито и да било политически действия са неизбежни. Комисията по ценните книжа и борсите вече заяви в петък, че се стреми да идентифицира потенциално неправомерно поведение и ще проучи внимателно решенията на брокерите за спиране на купуването, което предизвика бунт на инвеститорите на дребно.

Акциите на GameStop поскъпнаха от 19,95 долара до 347,51 долара на 27 януари само за 10 борсови сесии и без съществена промяна в перспективите за печалба на компанията. Оттогава книжата на търговеца са поевтинели с 60%, за да затворят на цена от 90 долара във вторник, което предполага, че манията може да отслабва.

Но тези ходове повдигнаха въпроси за натрупването на по-широки рискове във финансовата система. Като министър на финансите Йелън е председател на Съвета за надзор на финансовата стабилност (FSOC), създаден след световната финансова криза за наблюдение на системните рискове.

Действащият председател на Комисията по ценните книжа и борсите Алисън Херън Лий заяви в понеделник, че агенцията следи отблизо акциите, които са се повишили до необикновени стойности, но досега не забелязва признаци, че по-широкият пазар е застрашен.

В понеделник Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите обяви, че ще проведе изслушване на 18 февруари относно „скорошната волатилност на пазара“ с участието на GameStop и други компании.

Ричард Бърнър, професор в Stern School of Business и бивш директор на отдела за финансови проучвания към Министерството на финансите, каза, че е важно Комисията по ценните книжа и борсите и други регулатори да наблюдават пазарите за всякакви признаци на измама или манипулация.

 

„И двете са потенциални проблеми за финансовата стабилност. Ако те ескалират и продължават, тези събития може да подкопаят доверието на инвеститорите. Доверието в пазарите и целостта на пазара е от решаващо значение за функционирането им и за хората, които участват в тях“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още