IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street Bets и потенциалното прегряване на пазара в Европа

Тъй като европейската борсова търговия е на почти рекордно високо ниво, думата „балон“ се прокрадва в бележките на анализаторите

16:03 | 06.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Атаката на малките инвеститори, която разтърси американския пазар през последните няколко седмици, се развихри и на европейските борси, показвайки колко лесно може да приключи партито.

Тъй като европейската борсова търговия е на почти рекордно високо ниво, думата „балон“ се прокрадва в бележките на анализаторите. Борсите записват почти целогодишно поскъпване на акциите и корпоративните облигации, подхранвано от безпрецедентни стимули от централните банки и правителствата, борещи се с икономическото въздействие от пандемията, пише Bloomberg.

„Части от пазарите са значително надценени“, каза Каспер Елмгрийн, ръководител на търговията с акции в Amundi. „Гравитацията е мощна сила и където има балони, те в крайна сметка ще се спукат, независимо колко високи могат да станат оценки, преди това да се случи.“

В началото на януари около 90% от акциите в Stoxx 600 се търгуват над 200-дневната си средна стойност. Това е най-много от 2017 г., близо до ниво, което в миналото се оказа технически сигнал за продажба.

Пазарите получиха последния си тласък, след като малките трейдъри предизвикаха бум, последван от бърз спад на акциите на компании като Gamestop и Nokia, тъй като притежателите на къси позиции покриха отрицателните залози. Въпреки че борбата между малките инвеститори и хедж фондовете изглежда отслабва, много анализатори и инвеститори я възприемат като знак за прегряване на пазара, пише Bloomberg TV Bulgaria.

„Увеличеното участие на малки трейдъри на пазари е типичен страничен ефект на бичи пазар, който се превръща в балон“, каза Ларс Крекел, глобален стратег за акции в Legal & General Investment Management.

Друга тревожна тенденция е много силното представянето на европейските компании с по-слаби баланси от октомври насам. Този феномен е функция на евтините пари, които насърчават инвеститорите да поемат рискове и е „симптом за един много спекулативен пазар“, каза Сузани Хътчинс, портфолио мениджър в Newton Investment Management.

"Пазарите са крехки и манипулациите от страна на централните банки, които държат лихвените проценти ултра ниски, създават много непредвидени рискове“, посочва още Хътчинс.

Възобновяемите източници също отчитат завидно представяне.  Дори и след неотдавнашното отстъпление, индексът за възобновяема енергия на Indxx се търгува с 40 пъти по-голяма възвръщаемост, двойно на световния индекс MSCI.

Стратезите на Bank of America Corp. заявиха, че потоците от ETF с чиста енергия създават потенциални балони за акции като EDP Renovaveis SA, Orsted AS и Verbund AG. Ралито от четвъртото тримесечие с повече от 40% ръст на акциите на тези компании съвпадна с четирикратно увеличение на потоците към ETF на iShares Global Clean Energy.

Опасения се зараждат и заради високите цени на корпоративните облигации от висок инвестиционен клас. Ралито на кредитния пазар, започнало миналия март, благодарение на подкрепата на централната банка, вече спря в Европа.

Корпоративни облигации от висок инвестиционен клас, деноминирани в евро, осигуряват около 0,3% възвръщаемост.

„Хората, които преди са инвестирали само в инвестиционен клас, няма да могат да живеят с доходността, която получават“, каза Джереми Госе, ръководител на бизнеса за управление на кредити в Investcorp.

Това е позволило връщането на рискови сделки на пазара. С оглед на това случаи като Gamestop непременно ще повдигнат въпроси за здравето на по-широкия пазар.

„Нарастват опасенията дали финансовите пазари може да са навлезли на балонна територия през последните няколко седмици. Случаите на прекомерно рисково поведение на пазарите станаха очевидни и изглежда все по-чести“, пише в бележка Фредерике Кариер, ръководител на инвестиционна стратегия в RBC Wealth Management. “

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още