IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2300 лева е средната заплата в България към март

На годишна база броят на наетите се увеличава слабо през първото тримесечие на годината, отчита НСИ

14:17 | 15.05.24 г. 9
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На фона на острия недостиг на кадри средната месечна работна заплата в България продължава да ускорява ръста си. За първото тримесечие на тази година тя е нараснала с 16,8% на годишна база и със 3,5% спрямо предходните три месеца на годината. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г. е 2155 лв., за февруари - 2139 лв., и за март - 2300 лева.

През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата e 2198 лв. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение за януари-март, са „Други дейности“ - с 16,9%, „Административни и спомагателни дейности“ - с 10,2%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 10%.

"Средната заплата се удвоява за 5 години и половина (от септември 2018), а за последните две години и половина нараства с 50%. Такъв ръст на разходите за труд е устойчив само ако е съпроводен с увеличаване на производителността, а тя зависи от иновации, предприемачество и инвестиции в капитал; компании и отрасли, в които продуктивността не расте, скоро ще бъдат изтласкани от пазара", коментира във Facebook икономистът Лъчезар Богданов.

На годишна база най-голямо e увеличението на средната месечна работна заплата в икономическите дейности: „Други дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с по 24,4%, „Операции с недвижими имоти“ - с 21,5% и в „Строителство“ - с 20,7%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 5252 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 3395 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 3035 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1366 лева; „Други дейности“ - 1528 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1543 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2024 г. в обществения, както и в частния сектор, нараства с 16,8%.

Средната брутна работна заплата общо за страната по месеци

Източник: НСИ Източник: НСИ

Негативната тенденция на спад на наетите по трудово и служебно правоотношение от края на миналата година е преодоляна. Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на март 2024 г. нарастват с 32,2 хил., или с 1,4%, спрямо края на декември 2023 г., като достигат 2,32 млн. при 2,29 милиона края на декември 2023 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6,1%, в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,3%, и в „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 3,2%.

Най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение спрямо предходното тримесечие - с по 0,6%, е регистрирано при дейностите „Добивна промишленост“  и „Административни и спомагателни дейности“.

На годишна база в края в края на март 2024 г. наетите нарастват слабо - с 12,8 хил., или с 0,6%, като най-голямо увеличение има в дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 12,1 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - със 7,2 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,0 хил. Най-голямо намаление е отчетено в „Преработваща промишленост“ - с 11,4 хил. и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 4,0 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... ахаххаха ... пухкавият мечо хапвал за 5 кинта , а сега ?! пропусна сърцераздирателното каканижене за цената на бозата , билетчето , скапаният шоколад и стандарта за строене на стълбища ... :))) ... не е истина колко праволинейни сте и безидейни копейкопоклонниците ... я питай тошко развъртяната гайка да ти обясни , в един сравнително непретенциозен ресторант като хепи , колко е едно хапване без да се разпростираш по менюто ... той ги назнайва нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 10
evlogi
преди 1 седмица
До: 0pkВярно,че беше обикновено така, но обикновено беше така в годините,когато бяхме изцяло в ръцете на североизточната бутафория.За щастие тези времена бавно и трудно, но сигурно отминават...И когато успеем да се откъснем изцяло от това пагубно влияние, ще дръпнем още по-яко напред.Както стана в Чехия, Полша и дори Румъния, страни,които овреме се заеха да намалят до възможния минимум тази проказа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: 0pk А ракетно гориво... от коя рафинерия го зимат??? питам за един къс приятел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 1 седмица
До: 0pk ейй, човек да не попита,,, щом е толкова зле, що ни ги рекламираш по цял ден като райска дестинация, то се оказа че са по пропаднали от теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
0pk
преди 1 седмица
До: khao в любимата ти русия ти не знаеш ли, пият ракетно гориво и замезват с гвоздеи, там не се интересуват от средни заплати. А инфлация няма, щот нали не им плащат - там всичко е "за родину, за путина!". Хем сам обясняваш кви са крепостници, хем после си противоречиш. Зем и заеми в крайна сметка една позиция. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Achtung
преди 1 седмица
Е те общинския съвет и кмета на София си гласуваха 200% увеличение на заплатите, нормално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 20
khao
преди 1 седмица
До: 0pk а в родната ти русия, колко е средната заплата и стига ли за реалната инфлация на яйцата? :D:D .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
0pk
преди 1 седмица
Обикновено това нарастване на заплатите е по-малко от реалната инфлация. Тъй че тия приказаки за 2,4% да ги разправят на баламите. Миналата година по това време обядвах за 5 кинта, сега под 10 трудно слизам, а дефакто консумирам същите работи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още