IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР запазва прогнозата си за икономическия растеж на България през 2024 г.

За тази година банката очаква БВП да се разшири с 2,6%, а за 2025 г. растежът да се ускори до 3%

13:13 | 15.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) запазва прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2024 г.

Банката очаква българската икономика да се разшири с 2,6% тази година, каквато е и прогнозата за растежа от есента. За 2025 г. очакванията са икономическият растеж да се ускори до 3%, според доклада за регионалните икономически перспективи, публикуван в сряда.

За регионите, в които ЕБВР развива дейност, се очаква БВП да нарасне средно с 3% през тази година и да се ускори до 3,6% през 2025 г., посочва се в доклада. Прогнозата за икономическия растеж през 2024 г. обаче е с 0,2 процентни пункта под прогнозата от есента на миналата година, отчасти заради по-бавния от очакваното растеж в началото на 2024 г. в Централна Европа и Балтийските държави.

Банката отбелязва, че пред икономиките, в които има дейност, има значителни предизвикателства, особено от ескалацията на геополитическото напрежение и неговите нежелани икономически ефекти.

Прогнози за икономическия растеж по региони

За югоизточния регион на Европейския съюз (ЕС), в който попадат България, Румъния и Гърция, прогнозата е за 2,8% среден растеж през тази и 3,1% през следващата година. Най-силен растеж в региона се очаква да отчете Румъния – съответно 3,2% и 3,4%. За Гърция прогнозите са за икономически ръст от съответно 2,3% и 2,6%.

За Централна Европа и Балтика прогнозата за средния растеж е 2,2% през тази година – с 0,3 процентни пункта под прогнозата от есента, и 3,1% през следващата година. За тази година най-силно в региона ще расте БВП на Хърватия и Полша – с по 2,9%, а за догодина – Естония, Унгария и Полша с по 3,5%.

Икономиките от Източна Европа и Кавказкия регион се очаква да се разширят средно с 3,5% тази година – с 0,4 процентни пункта повече в сравнение с прогнозата от есента, и 4,9% през 2025 г. Най-силен ръст тази година се очаква в Армения – 6,2%, като за догодина се прогнозира забавяне на растежа до 4,8%. За Украйна се предвижда тази година БВП да нарасне с 3%, а догодина растежът да се ускори до 6%.

За икономиките от Централна Азия банката прогнозира леко забавяне на растежа тази година до 5,4% от 5,7% през 2023 г., тъй като посредническата търговия с Русия изглежда е достигнала плато. Същевременно мащабните наводнения натежават върху перспективите пред растежа на Казахстан – основният двигател на икономиката на целия регион.

Икономиката на Турция се очаква да се забави от 4,5% растеж през 2023 г. до 2,7% през 2024 г., последвано от лек ръст до 3% през 2025 г. Перспективата пред страната отразява очакванията за по-строги парични и фискални политики в лицето на постоянното високата инфлация.

Инфлацията се забавя, но се задържа по-висока

Заради спада на цените на енергоносителите и храните инфлацията в регионите, където оперира ЕБВР, се забавя до средно 6,3% през март 2024 г. от пика от 17,5% през октомври 2022 г. Въпреки че този спад беше по-бърз от очакваното преди година, инфлацията остава с два процентни пункта над нивата отпреди пандемията.

Според прогнозите на банката инфлацията ще спада по-бавно в страните с по-големи бюджетни дефицити и по-слаби макроикономически рамки.

Геополитическото напрежение е основен риск, що се отнася до потребителските цени. В световен мащаб геополитическата фрагментация води до неефективност и по-висока нестабилност, подчертават от банката в доклада си, като допълват, че това включва бързо фрагментиране на търговията и увеличени разходи за отбрана.

„Свързващите“ икономики печелят от геополитиката

От февруари 2022 г. търговията с оръжие като дял от вноса и износа на икономиките от ЕС в регионите на ЕБВР се увеличава от 0,1 на сто до 0,3-0,5 на сто, изчисляват от банката. Държавите все повече търгуват определени стоки само с определени партньори. „Свързващите“ икономики, които търгуват както с източния, така и със западния блок, са големи получатели на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и се възползват от фрагментацията, пише в доклада на банката.

Входящите ПЧИ от Китай към регионите на ЕБВР се увеличават рязко през 2023 г., отбелязват от ЕБВР. По същия начин инвестициите от Русия към Централна Азия нарастват, особено в логистичните услуги.

Геополитическият натиск се отразява и в повишените разходи по заеми, наблюдавани в страните на ЕБВР в ЕС. Средната доходност по петгодишните държавни облигации се увеличава с три процентни пункта от началото на 2022 г. до април 2024 г. в регионите, в които оперира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още