IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iBanFirst: През следващите 10 години растежът на БВП на България ще е около 3% годишно

В дългосрочен план бюджетният дефицит се очаква да възлезе на 3% от БВП

15:48 | 14.03.24 г. 3
Веселин Бекяров. Снимка: iBanFirst
Веселин Бекяров. Снимка: iBanFirst

Българската икономика ще нарасне с 2,6% през 2024 г. благодарение на публичните инвестиции и частното потребление, инфлацията ще се запази около 4%, а догодина ще се забави до 2,6% на годишна база. Ако това се случи, България вероятно ще успее да покрие критериите за ценова стабилност за присъединяване към еврозоната през 2025 г., но не и през 2024 г. Тази прогноза направиха анализаторите на iBanFirst, водещ глобален доставчик на валутни услуги и международни плащания за бизнеса.

Данните за февруари показват, че борбата с инфлацията ще е трудна и продължителна. Анализаторите на компанията посочват като притеснителна инфлацията в сектора на услугите и потенциалните ѝ верижни ефекти върху заплатите.

“Оставаме оптимистично настроени за българската икономика, смятаме, че през следващото десетилетие растежът на БВП може да се стабилизира на приблизително 3% годишно. Това е по-ниска стойност в сравнение с миналото, но се дължи на по-забавената динамика на глобалния растеж. Повечето икономики вероятно ще работят по-слабо от възможното през 2024 г. и след това”, коментира Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst.

В дългосрочен план бюджетният дефицит на България се очаква да възлезе на 3% от БВП. Това е важен показател, който трябва да бъде следен отблизо, тъй като присъства в Маастрихските критерии за приемане на единната валута, и по-високи от тези нива биха оказали негативно влияние върху перспективите на България за влизане в еврозоната, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
това е рекламна сттия нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
Няма шанс. Процент, процент и половина макс на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
Няма да е Наполовина от това ако е ,пак ще сме късметлии.ИБ.анПърви да си ядат ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още