IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Рецесията в Европа може да забави инфлацията в България

Бих предпочел "мека рецесия", ако това е цената за влизане в еврозоната, посочи д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС

12:44 | 14.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има немалко причини да се смята, че в широкия смисъл Европа е в рецесия. Случващото се в момента на икономическата сцена в Европа може да се окаже много благоприятно за развитието на икономиката на страната ни – тя ще се охлади и би следвало да продължи забавянето на инфлацията, а това ще ни даде по-добра изходна позиция, когато стане време да ни оценяват дали сме изцяло готови за еврозоната. Този мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС.

За пример той даде кредитирането към бизнеса в еврозоната с намаление от 3%. „Имаме постоянно нисък PMI индекс на производствената активност, който достигна до 44 пункта, а сега би следвало да е 47 пункта. Смята се, че ако е под 50 пункта, икономиката не е в добра кондиция“, добави финансистът.

Той обаче е категоричен, че за предпочитане е „мека рецесия“ в България, но страната ни да е част от еврозоната, отколкото да няма „мека рецесия“, да имаме висока инфлация и да не влезем в еврозоната.

Иванчев посочи, че през последните години в света има увеличено политическо напрежение. „Противопоставянето между различни политически групи, партии и активисти нараства, но предпочитам да има правителство и да влезем в еврозоната", коментира финансистът и смята, че това трябва да е целта на мнозинството от политически партии в България. "Предпочитам да има колкото може по-бързо правителство, което да дава стабилност и да влезем в еврозоната.“

Според него има „категорична корелация между икономическата ситуация и смяната на управляващите партии“. „Тя е изследвана и в САЩ, и в Западна, и в Централна, и в Източна Европа. Твърде вероятно е в бъдеще да видим категорична победа на десни и крайнодесни партии на европейските избори, а изглежда вероятността Доналд Тръмп да спечели втори път в САЩ също се увеличава“, отбеляза финансистът.

Той напомни, че обикновено левите партии или центристите са за „по-високи данъци, по-голяма редистрибуция, по-големи социални пакети“, а десните партии „обикновено са за обратното“.

„Ако има категорична победа на десницата, това би следвало да даде увереност на големия бизнес“, добави финансистът и прогнозира, че 2025 година ще е доста положителна за пазарите при победа на десни партии в Европа и Америка.

Иванчев отчете, че от гледна точка на капиталови пазари идващите месеци са доста трудно предвидими в реакцията си. "Не мисля, че сега е добър момент за влизане. По-скоро бих стоял настрана, но като обща икономическа ситуация тези десни партии ще бъдат положително оценени от големия бизнес. Ако това се случи, големият бизнес ще увеличи инвестициите си“, предположи той.

Очертават ли се търговски войни при евентуална победа на Тръмп? Какво ще е влиянието на европейските избори през юни върху икономиката на Стария континент? Има ли фундамент при биткойна с историческите му върхове и как влияе разполовяването на инвеститорите в криптовалути? Какви са перспективите пред имотния пазар при приемане на страната ни в еврозоната и сухопътния Шенген? Каква е инвестиционната доходност при недвижимата собственост и кои са алтернативите на международните пазари?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още