IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната, дори да няма фиксирана дата

Прогнозата за икономическия растеж е около 2,7%, инфлацията до края на годината ще се забави под 4%, очаква управляващият директор на МВФ

12:01 | 12.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Не бих се фиксирала на датата, важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Тази прогноза направи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от БТА, на въпрос ще влезе ли България в еврозоната от 1 януари 2025 г.

„Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по трансакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката, да увеличим привлекателността на България за прилив на инвестиции в страната“, посочи Георгиева.

По думите ѝ се прави всичко, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната. „Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната“, прогнозира тя.

Кристалина Георгиева обясни, че препоръките към българското правителство е да бъде особено внимателно с инструментите, които са в неговите ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизане в еврозоната. „Всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света“, отбеляза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната,Кристалина Георгиева заяви, че на фона на света България изглежда добре.

Според нея страната ни успява да "задържи растежа в позитивна територия и миналата, и тази година". Георгиева очаква да се изпълни прогнозата за икономически растеж от около 2,7% и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас.

Тя коментира, че инфлацията също слиза надолу и до края на годината да падне под 4%.

„България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация“, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока – пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително и за България, остава значителен фактор, тъй като много силно влияе на цените на енергоносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Gna
преди 1 месец
Важно е да влезнеме в Еврозоната за до се види какви мизерници сме всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 1 месец
ИМАТЕ НЕ ОТ ЕСТОНИЯ, ИМАТЕ НЕ ОТ ХОЛАНДИЯ, ИМАТЕ НЕ И ОТ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО ТИКВАТА.Еврозонен? Вервай в дедо коледа..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още