IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Иванчев: Сценарият за мека рецесия може да се сбъдне преди влизането в еврозоната

Ще наблюдаваме положителен ефект след охлаждането на икономиката, тъй като ще има конкуренция и състезание между работната сила, посочи финансистът

19:43 | 16.02.24 г. 1

Наблюдава се постепенно охлаждане на българската икономика след последни данни, като мека рецесия би помогнала за влизането на България в еврозоната, и би охладила пазара на труда, който бе прегрял. Прогноза с такъв сценарий направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС.

„В момента най-вероятно наблюдаваме охлаждане на икономиката в България, наблюдавайки последните данни, които показват по-нисък ръст на БВП спрямо предходните тримесечия на 2023 г.

Д-р Иванчев обясни, че причините за това охлаждане са външни, а държавната политика за увеличаване на доходите може да се разчете като антициклична. „В същото време виждаме забавяне на БВП, за което може да заключим, че е следствие със забавянето сред основните ни партньори в Европа“, поясни финансистът.

Д-р Иванчев изтъкна, че пазарът на труда прегря през последните години. „Работодатели търсеха работници и служители, но тях или ги нямаше, или търсеха по-високи заплати. Не казвам, че е лошо, но в един момент това води до увеличение на доходите, ръст на себестойност и ръст на инфлация“, отбеляза той. Финансистът е убеден, че икономиката на България може да има мека рецесия, но с инфлация, че „да влезем в еврозоната“, след като всички други показатели от Маастрихтските критерии са в норма.

Д-р Боян Иванчев смята, че по-скоро ще наблюдаваме положителен ефект след охлаждането на икономиката, тъй като ще се създаде конкуренция и състезание между работната сила, за да повиши тя квалификацията и уменията си.

За пример той даде студентите в университетите, които нямат стимул да учат, тъй като биват приканвани за работа в различни работни места, вместо да се конкурират с други за позицията.

„В континентална Европа има два основни модела – множество страни, в които се влиза без приемен изпит, но се изисква минимален успех, в други страни се влиза с доста тежки изпити“, посочи преподавателят.

Според него, когато и на входа, и на изхода на университета са занижени изискванията – резултатът е работна сила с понижаващо се качество, знание и умение. „А всеки знае, че БВП зависи най-вече от добавената стойност“, коментира финансистът.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Съветвам българите да четат основно външни източници.В момента сценария за мека рецесия е под въпрос защото инфлацията е висока и най вече упорита.Чуват се вече намеци дори за още вдигане на лихвите от Централните банки,Австралия ,вчера Societe Generale ,съобщи и за Щатите че също има такива опции ,и ЕЦБ и ФЕД обявиха че ако има нещо за намаляване ще е след средата дори края на 2024 година и само ако видят стабилни данни за спад в цените.Лихви се свалят когато стане вече грозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още