IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата германска икономика дърпа надолу и Източна Европа

Това увеличава притесненията за очаквания темп на възстановяване тази година

16:34 | 14.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономическата слабост на Германия е ударила източната част на Европейския съюз през четвъртото тримесечие, увеличавайки притесненията за очаквания темп на възстановяване тази година, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния неочаквано се е свил с 0,4% спрямо предходните три месеца, без да може да отговори на очакванията за ръст. Ръстът стагнира и в Унгария и Полша.

Представянето в страните е поредната демонстрация за това колко тясно свързани са с Германия. Най-голямата европейска икономика е основен търговски партньор за държавите от източната част на блока, като отговаря за една пета до една четвърт от износа им.

В България ситуацията не е по-различна. По-рано през деня стана ясно, че българската икономика продължава да се разширява през четвъртото тримесечие на 2023 година, но и ръстът продължава да се забавя.

В периода от октомври до декември БВП нараства с 1,6% на годишна база и с 0,5% спрямо третото тримесечие на 2023 г. според сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). През третото тримесечие растежът на годишна база беше 1,8%, през второто - 2%, а през първото - 2,4%.

Неравното възстановяване в Източна Европа рисува неясно бъдеще. Графика: Bloomberg LP Неравното възстановяване в Източна Европа рисува неясно бъдеще. Графика: Bloomberg LP

Миналата седмица данните на НСИ за търговията на страната показаха, че Германия остава основен търговски партньор за страната. За периода януари-ноември сме изнесли стоки за Германия в размер на близо 10, 98 млрд. лв (спад от 11,1% спрямо същия период на предходната година), а сме внесли за 11,11 млрд. лв. (ръст от 4,2%).

За тази година източната част на ЕС ще очаква подкрепа от местните потребители, тъй като по-слабото външно търсене ще тежи на заводските поръчки. Германия също така влиза във втора постпандемична година с очаквано икономическо разширение, което се очаква да е слабовато в най-добрия случай.

„Виждаме частното потребление да си възвръща силата, като ръстът на реалните възнаграждения, забавящата се инфлация и паричното облекчаване би трябвало да подкрепят по-високите разходи на домакинствата“, коментира Юрай Котани, базиран във Виена икономист на Erste Group Bank AG в бележка. „На този етап по-слабото представяне на германската  икономика и цялата еврозона е ключов риск в посока надолу за нашите прогнози“, допълва той.

Забавянето в Германия удари най-силно Унгария миналата година. Икономиката регистрира четири тримесечия на свиване, след като ЕС отряза достъпа ѝ до финансиране заради нарушения на върховенството на закона от правителството на премиера Виктор Орбан.

По думите на германския икономически министър Мартон Наги спадът се е дължал на слабостта на Германия, както и на по-високите лихвени проценти, които са потиснали частните инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
До: Dani_2077 Ние сме "остров на благоденствието", както бяхме "остров на спокойствието" през 2008-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Инвесторе, недей така, че Кокорчо ша та затрие! Той разчита много на стремглавия ръст на процъфтяващата ни икономика. Еврозона има да ни вкарват!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
Значи - България е новият "икономически тигър" на Европа ???При всички е зле, само при нас е "добре" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 месеца
До: Pomberto: Сепуко още му викат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Pomberto
преди 2 месеца
Дайте още да се самосанкционираме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още